Nederland

Gevaarlijke tijgermug opgedoken in Aalten

24 augustus 2017 12:52 Aangepast: 13 november 2017 16:02
De tijgermug dankt zijn naam aan zijn zwart-witte streepjes (archieffoto). Beeld © ANP

De Aziatische tijgermug is opgedoken in het Gelderse Aalten. Bewoners van de wijk waar de mug is gevonden, hebben daar vandaag een brief over ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA en de gemeente.

De NVWA bestrijdt de schadelijke mug. De melding van de opvallende mug werd gedaan door twee bewoners van de wijk. Toen bleek dat het om een tijgermug ging, is de wijk nader onderzocht. Daarbij zijn ook larven van de mug gevonden.

Muggenvallen geplaatst

De NVWA plaatst nu muggenvallen in een straal van 500 meter rondom de vindplaats van de eerste muggen. Water in potten, gieters of regentonnen, waarin de muggen eitjes leggen, wordt weggegooid of behandeld met een voor mensen onschadelijk bestrijdingsmiddel.

De exotische mug kan ernstige ziektes zoals knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen. Maar dat gebeurt alleen als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo'n ziekte heeft. Omdat deze ziektes in Nederland nauwelijks voorkomen, is de kans op besmetting superklein. De tijgermug wordt actief aangepakt om te voorkomen dat zulke tropische ziektes zich in Nederland zouden verspreiden.

Meeliften

Aziatische tijgermuggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Hoe de muggen in Aalten zijn gekomen, is nog niet bekend. Eerder dit jaar zijn tijgermuggen gevonden in Weert en Naaldwijk.

1. Wat is een Aziatische tijgermug?

De Aziatische tijgermug is een klein, vervelend mugje dat leeft in zuidoost-Azië. Het insect is zwart-wit gestreept en is vervelend omdat het ook overdag steekt. Bovendien is het vanwege zijn afmeting moeilijk op te sporen.

2. Hoe gevaarlijk is de mug?

Hij kan gevaarlijke ziekten als knokkelkoorts en zika verspreiden. Maar de kans dat de muggen dodelijke slachtoffers veroorzaken, is nihil.

3. Wat weten we van tijgermuggen die in Nederland zijn gevonden?

Bij de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen, zijn geen enkele keer gevaarlijke ziekten aangetroffen, simpelweg omdat deze exotische ziekten hier niet voorkomen.

4. Hoe zit het met de bestrijding?

Zorgen dat hij hier niet komt, is het belangrijkst. Mochten de muggen zich verder verspreiden, dan moeten we ons insmeren met afwerende middelen zoals Deet. Een klamboe helpt niet: ze steken voornamelijk overdag.

Meer op RTLNieuws.nl:
'Reizigers onderschatten mug en denken: ach malaria'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`