Nederland

Misbruikslachtoffer Rik blij met spreekrecht: 'Eindelijk mocht ik vertellen wat me dwars zat'

24 augustus 2017 08:07 Aangepast: 13 november 2017 15:53
Rik heeft het spreekrecht twee keer toegepast. Beeld © RTL Late Night

Rik Derwig werd twee jaar lang seksueel misbruikt door twee vrienden van zijn ouders. In de rechtszaal maakte hij gebruik van het spreekrecht. "Ik hoef me niet te schamen."

"Ik ben twee jaar seksueel misbruikt door twee mannen, waarvan eentje brigadier bij de politie Arnhem was", vertelt Rik Derwig bij RTL Summer Night. Hij was twaalf toen het gebeurde. "Het waren de beste vrienden van mijn ouders. Ze zaten samen met hen bij de muziekband. Op vrijdagavonden kwamen ze langs voor een drankje."

Rik vertelt wat hem is overkomen omdat hij meedoet met het programma Spreekrecht van RTL4. Met zijn deelname wil hij mensen hun ogen laten openen. Rik: "Kinderen en volwassenen bij wie dit is gebeurd, hoeven zich niet te schamen. Het is een deel van je leven. Het beïnvloedt je op elk vlak. Je kunt er open en eerlijk over zijn."

Misbruik aan ouders vertellen

Hij hield het misbruik jarenlang voor zich om zijn familie te beschermen. Tot hij besloot het aan drie vrienden te vertellen. Via een van hen kwam zijn verhaal bij een docent. Rik: "Die hoorde mijn verhaal aan. Daarna vroeg hij wat hij voor me kon doen. Ik wilde het mijn ouders vertellen, maar wist niet hoe."

Samen met een maatschappelijk werker van school vertelde Rik wat hem is overkomen aan zijn vader. "Mijn vader dacht dat hij voor mijn slechte cijfers naar school moest komen."

Het zwijgen doorbreken

Er kwam een politieonderzoek. Rik werd urenlang ondervraagd. Net als 22 vrienden en familieleden. Uiteindelijk plaatste de politie afluisterapparatuur in een woning en een auto. Rik: "Daar is zoveel informatie uitgekomen dat de mannen werden ontboden op het bureau. Daar zijn ze ondervraagd. Een van de mannen bekende meteen de eerste dag, de brigadier op de tweede dag. Dat was een grote opluchting."

Tijdens het onderzoek moesten Rik, zijn familie en zijn vrienden zwijgen. Maar in de rechtszaal mocht hij zijn mond opendoen. "Het spreekrecht is het belangrijkste dat ik bij me droeg. Vier jaar lang had ik geen macht in mijn leven. Nu mocht ik eindelijk vertellen waar ik tegenaan ben gelopen, wat me vier jaar lang dwars zat, wat anderen dwars zat. Dat mag ik eindelijk vertellen."

Een nieuw begin

Rik heeft twee keer gebruikgemaakt van het spreekrecht: tijdens de veroordeling en in hoger beroep. Tijdens die laatste zitting zei hij: "Ik heb mezelf pijn gedaan. Ik heb littekens op mijn lichaam staan die er nooit hadden mogen staan. Ook heb ik meerdere keren zelfmoordneigingen en -pogingen gehad. Dankzij deze twee laffe viespeuken heb ik agressieaanvallen gehad. Als ik val, sta ik weer op. Want ik denk aan mijn eer en aan mijn trots. Ik gebruik mijn kracht, maak een nieuw begin. Van ons allen ben ik de sterkste. En ik overwin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore