Nederland

Rioolwaterzuivering ontregeld door afval van drugslab

20 januari 2017 10:01 Aangepast: 20 januari 2017 10:47
Rioolwaterzuivering (archieffoto) Beeld © ANP

De rioolwaterzuivering in Baarle-Nassau is de hele week ontregeld geweest omdat het rioolwater was vervuild door drugsafval. Het spoor leidde gisteren naar een groot amfetaminelaboratorium in Baarle.

Het drugslab was gevestigd in een schuur in het buitengebied Baarle die tot de nok vol stond met drugsgrondstoffen. De politie denkt dat chemicaliën direct op het riool zijn geloosd. De 42-jarige eigenaar van de schuur is aangehouden en zit nog vast. Hij zegt dat hij de loods verhuurde.

80.000 euro

De vervuiling bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie werd maandag ontdekt. Door het zuur in het water werden bacteriën gedood en werkte de zuivering niet. De installatie werd stilgelegd en het rioolwater werd met tankwagens afgevoerd naar een andere zuivering. Daardoor konden inwoners van Baarle-Nassau en Ulicoten gewoon hun douche en toilet gebruiken.

Het is onduidelijk hoe groot de schade is voor het Waterschap Brabantse Delta. In april gebeurde iets vergelijkbaars. Toen lag de installatie ook stil omdat er sporen van amfetamine in het water zaten. De schadepost was toen 80.000 euro. 

Schade verhalen

In april werd de veroorzaker niet gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is met het lab dat gisteren werd ontmanteld. Het waterschap wil proberen om de schade te verhalen op de veroorzaker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`