Nederland

Veel misstanden bij inkoopmanagers politie, blijkt uit geheim rapport

18 januari 2017 10:17 Aangepast: 29 juli 2017 04:30
Politie in een Volkswagen (foto ter illustratie). Beeld © ANP

Politiefunctionarissen die hun collega’s onderzoeken, tijdelijk personeel dat om vertrouwelijke informatie vraagt en toegangspassen en inlogaccounts van elkaar gebruikt: er gaat het nodige mis op de afdeling inkoop van de nationale politie.

De misstanden blijken uit de samenvatting van een tot dusver vertrouwelijk rapport over de inkooporganisatie van de nationale politie. De afdeling is verantwoordelijk voor alle inkoop: van pennen tot politieauto's. 

Het onderzoek naar de organisatie werd in oktober 2014 door toenmalig korpschef Gerard Bouman aangekondigd, maar de uitkomsten ervan werden – op 'de belangrijkste uitkomst' na nooit openbaar gemaakt.

Schoon schip

Het onderzoek naar de inkooporganisatie volgde op berichten over fraude bij de aankoop van politieauto’s. Bouman liet weten middels het onderzoek 'schoon schip' te willen maken door iedere inkoopmedewerker de kans te geven 'zich in vertrouwen uit te spreken over hun werksituatie'.

Medio december 2015 liet de politie weten dat het onderzoek was afgerond. De belangrijkste uitkomst was dat er 'geen aanleiding' bestond om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken te starten naar inkoopmedewerkers bij de politie.

Meldingen niet onderzocht

Maar dat is wel een heel beknopte weergave van de onderzoeksbevindingen, blijkt uit de 'Samenvatting bevindingen oriënterend onderzoek naar de inkooporganisatie van Politie' die RTL in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het goede nieuws voor de politie is dat de onderzoekers concluderen dat 'er beperkt sprake is geweest van niet integer handelen, rondom een zeer beperkt aantal aanbestedingen'. Het minder goede nieuws is dat niet alle meldingen over misstanden zijn onderzocht en dat sommige meldingen nog onderzocht werden toen half december 2015 het sein veilig werd gegeven.

Er werden 249 personen verhoord, waaronder tien leveranciers, en dat leidde tot meldingen over de inkoop van onder meer portofoons, schoenen, uniformen, dienstpistolen, voertuigen, en apparatuur en software voor tapkamers.

Disciplinair onderzoek

De meldingen en de daarop volgende onderzoeken leverden 'geen feiten of omstandigheden op die leidden tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek'. Maar her en der was wel sprake van 'mogelijk niet integer' handelen.

Zo gingen twee inkoopmedewerkers met een niet nader genoemde leverancier van hardware naar de start van de Tour de France in Londen. Het leidde tot een disciplinair onderzoek waarvan de uitkomst niet bekend is.

Vertrouwelijke informatie

Opmerkelijk is de melding over een externe medewerker met een tijdelijke aanstelling die een politiefunctionaris om vertrouwelijke informatie zou hebben gevraagd. Deze melding werd niet nader onderzocht, omdat de onderzoekers niet over de juiste expertise beschikten.

Tijdelijke werknemers gebruikten daarnaast elkaars toegangspassen en inlogcodes. Ook werd 'zeer waarschijnlijk over een periode van enkele maanden misbruik gemaakt van een account van een medewerker die niet meer voor de politie werkzaam was'. Deze melding werd wel nader onderzocht, maar onduidelijk is wat de uitkomst van dit nadere onderzoek is geweest.

Speciaal team

Pikant is dat inkoopmedewerkers zelf onderzoek hebben gedaan naar collega’s of externe medewerkers. Daarbij werden politiesystemen geraadpleegd. Dit 'ongeoorloofde of onnodig bevragen van systemen' zou volgens de onderzoekers 'kunnen worden aangemerkt als plichtsverzuim'.

Een afzonderlijk team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) zou worden opgetuigd om ervoor te waken dat inkoopmanagers opnieuw zo in de fout zouden gaan als bij de aanschaf van dienstauto’s. Maar de vorming van de team duurde langer dan gedacht.

Waar het onderzoek naar de fraude rondom dienstauto’s in maart 2012 begon en in oktober van vorig jaar leidde tot een schikking is het team VIK nog 'in opbouw en niet volledig op sterkte'. Volgend jaar pas zal worden bekeken 'welke activiteiten vanuit het VIK team passen bij de ontwikkeling van de inkooporganisatie', aldus de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore