Nederland

Vergiftigingencentrum waarschuwt voor hennepolie en 'nieuwe' drug 4-FA

24 augustus 2017 06:00 Aangepast: 13 november 2017 15:49
(archieffoto) Beeld © ANP

Tientallen mensen die vorig jaar hennep- of cannabisolie hadden gebruikt, kregen last van ongewenste bijwerkingen. Ze meldden zich bij de huisarts of op de spoedeisende hulp met klachten als misselijkheid, een verhoogde hartslag of hallucinaties.

Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Zij kregen vorig jaar 64 meldingen binnen van mensen die klachten kregen nadat ze hennep- of cannabisolie hadden ingenomen. Het gaat om vijf kinderen onder de 13 jaar en 59 mensen van boven de 13 jaar.

Pijnstiller

Mensen met reuma zouden er baat bij hebben en kankerpatiënten gebruiken het als pijnstiller. Toch kan specifieke olie van de hennepplant ook gezondheidsklachten opleveren. Hennepolie bevat in principe geen psychoactieve stoffen en mag dan ook worden verhandeld als voedingssupplement. Cannabis- of wietolie bevat die stoffen wél en valt dan ook onder de Opiumwet. 

Het probleem is dat de namen van deze oliën soms door elkaar worden gebruikt, meldt het NVIC. Daardoor is vaak niet duidelijk wat de precieze samenstelling is. Zo kan het dus voorkomen dat olie die als hennepolie wordt verkocht tóch psychoactieve stoffen zoals THC bevat.

Drugs

Het NVIC waarschuwt niet alleen voor de olie van de hennepplant en andere voedingssupplementen, maar ook voor een iets meer voor de hand liggende substantie: drugs. Met name het gebruik van 4-FA is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, signaleert het Centrum. 

Vorig jaar werd de NVIC 47 keer geraadpleegd over 4-FA, tegenover 44 in 2015 en slechts 24 in 2014. In veel gevallen ging het om gebruikers met 'ernstige acute effecten op het hart', staat in het rapport.

Slechte trip

Het Trimbos-instituut, dat jaarlijk een Monitor Drugs Incidenten uitbrengt, signaleerde vorig jaar ook al dat het gebruik van de drugs toeneemt. Met name EHBO-posten op grote festivals maken melding van gebruikers.

Voor 2012 komt 4-FA niet in hun monitor voor, in 2015 maakte de Monitor melding van 184 personen die een slechte trip hadden door de drug.

Verboden middel

De drug 4-FA valt in de categorie 'nieuwe psychoactieve stoffen' (NPS). In het uitgaansleven wordt 4-FA vaak gecombineerd met andere drugs, meestal met ecstasy.

De reden dat 4-FA steeds vaker voorkomt is dat het een 'designer'-drug is die door de samenstelling tot voor kort niet verboden was. Sinds eind mei is de drug een verboden middel en is als zodanig opgenomen in de Opiumwet.

Bron: Trimbos, NVIC

Acute vergiftiging

Het NVIC brengt jaarlijks een overzicht uit van het aantal en het soort vergiftigingen dat bij hen wordt gemeld. Huisartsen, spoedeisende hulpposten en ziekenhuizen kunnen informatie inwinnen bij het NVIC over acute vergiftigingen.

Vorig jaar kreeg het NVIC bijna 46.000 telefonische verzoeken om informatie. Daarvan gingen ruim 6000 over vergiftigingen bij dieren. Er kwamen ook veel vragen over het gebruik van voedingssupplementen. Volgens het NVIC is er het meeste risico bij het gebruik van afslank- en sportmiddelen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore