Nederland

Liza werd slachtoffer van vernederingen na sexting: 'Ik kwam in een kliniek terecht'

24 januari 2017 16:48 Aangepast: 31 oktober 2017 17:20
Liza's naakfoto's hingen door de hele school. Beeld © RTL Nieuws

De naaktfoto's van Liza en Anne, die ze hadden verstuurd naar hun vriendjes, lekten uit. Jarenlang hebben ze er last van gehad. Anne raakte verlamd door de stress, Liza ging aan de drank. "Ik werd opgenomen in een kliniek."

Of ze een pikante foto van zichzelf wilde sturen? Liza, toen 12, was stápelverliefd op haar vriendje. Dus ja, ze stuurde die pikante foto. Van zichzelf, in een rode bh. Niet dat ze dat écht wilde, overigens. "Ik had nog niet eens gezoend, ik speelde nog buiten. Ik was naïef, wilde aardig gevonden worden."

Al snel kreeg Liza (inmiddels 22) op school opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. 'De kleur rood is mooi, hè.' 'Lekker pikant, hoor.' 'Hé, sexy ding!' "Ik werd ook bh-meisje genoemd. En bitch, slet. Die opmerkingen kwamen zo hard aan." Ze schaamde zich kapot. Jongens zeiden dat Liza wel met hen mee naar huis mocht. "Dat vond ik vernederend."

Ernstige psychische klachten

Slachtoffers van sexting kampen jarenlang met ernstige psychische klachten. Ze hebben vaak depressies en ontwikkelen vaak een drank-, drugs- of seksverslaving. Vele tientallen jongeren melden zich met klachten bij psychiatrische klinieken, blijkt uit een rondgang van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Liza's dieptepunt was dat ze een stapel met 150 kopieën in haar kluisje vond. "Ik heb mijn ogen eruit gehuild op de wc en moest bij de directeur komen, samen met mijn moeder, om erover te praten hoe dit kon gebeuren." Haar vriendje was zich van geen kwaad bewust; hij zei dat zijn beste vriend de foto's had doorgestuurd.

Liza verloor haar zelfrespect. "Ik ben opgevoed met het idee dat je lichaam voor jezelf is. Alle jongens op school hadden mij in lingerie gezien. Het voelde beangstigend. Ik was – bam – in één klap volwassen."

'Zo dom'

Nachtenlang huilde Liza. Ze schaamde zich, dat ze 'zo dom' was om zoiets te doen. En ze smeekte haar moeder of ze andere bh's voor haar wilde kopen. Haar hele schoolperiode werd Liza met haar foto geconfronteerd. "Ik ben van klas gewisseld, langzaam kon ik het een beetje wegwuiven. Maar áls iemand wat zei, kwam het nog steeds binnen. Zelfs tijdens mijn diploma-uitreiking kreeg ik nog een opmerking." En altijd reageerde ze stoer, maar vanbinnen 'brokkelde haar zelfvertrouwen af'. "Ik was mijn zelfrespect kwijt."

Ook voor Anne (21) is het herkenbaar. Toen ze 15 was, stuurde ze naaktfoto naar een jongen. "Het was spannend, ik vond die jongen interessant."

Voor ze het wist, stonden er in de aula vijftien schoolgenoten om haar heen. "Ze hielden de foto onder mijn neus. 'Je gaat nu zeggen dat jij het bent, op die foto'." Ze werd nageroepen, klasgenoten wilden niet meer naast haar zitten. Anne voelde zich misbruikt, vies, eenzaam. "Ik werd wanhopig, durfde niemand meer onder ogen te komen. In de pauze at ik mijn boterham op het toilet op. Dan stond ik op de wc-bril zodat niemand me kon zien."

Verlamd geraakt

Zowel Liza als Anne kregen psychische klachten door de sexting. Anne ervoer zo veel stress, dat ze verlamd raakte. Een conversiestoornis wordt dat genoemd. "Mijn zusje vond mij bewusteloos in de badkamer. Ik had alle kenmerken van een hersenbloeding. Ik kon mijn rechterkant niet meer bewegen, niet meer lopen en niet meer praten."

Bijna een jaar duurde de revalidatie van Anne. Ze moest opnieuw leren lopen en praten. Ook kreeg ze therapie om te leren omgaan met de rotopmerkingen die leerlingen bleven maken toen ze weer naar school ging. Ze haalde haar eindexamen, maar was niet gelukkig.

Anne werd depressief, maakte ruzie met haar ouders en kleineerde haar zus. "Tijdens een ruzie met mijn toenmalige vriend dreigde ik mijzelf tegen een boom te rijden. Dat was het dieptepunt." Ze gaf niet direct de sexting de schuld. Pas tijdens een opname in een kliniek leerde ze hoeveel impact die ene naaktfoto op haar leven had. "Ongemerkt doet het heel veel met je."

In een isolement

Ook Liza kreeg heftige psychische klachten. Ze raakte in een isolement, stopte met school, met werken en sloot zich op in haar kamer. "Ik dronk heel veel en had alleen nog maar met mensen contact via internet." Op een helder moment, daar, in haar eentje op haar kamer, dacht Liza: zo kan het niet langer.

Ze kon meteen bij Yes we Can Clinics terecht, een jeugdkliniek voor jongeren met gedragsstoornissen en verslavingen. In eerste instantie niet voor sexting, maar voor haar depressieve klachten en alcoholverslaving. "De eerste weken durfde ik niet over die foto te vertellen, tot mijn behandelaar vroeg wat er nou écht aan de hand was." Ze biechtte alles op, het hielp haar met de verwerking ervan. 

Geen druppel meer

Nu gaat het goed met Liza. Ze is nu een jaar uit de kliniek, drinkt geen druppel meer en heeft een baan. Ze wil nu als ervaringsdeskundige anderen behoeden. "Ik heb er een neus voor gekregen. Ik pik ze er zo uit, andere slachtoffers van sexting. In de kliniek, maar ook op straat als ik een stelletje zie lopen."

Ook Anne kwam er na de therapie bovenop. Hoewel ze nog steeds geen fotocamera meer aan kan kijken, heeft ze het wel haar leven weer op de rit. "Ik heb het een plekje kunnen geven. Dat is het belangrijkste."

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`