Nederland

Jongeren lenen weer meer boeken bij de bieb

25 januari 2017 03:26 Aangepast: 25 januari 2017 03:28
Beeld © ANP

Kinderen en jongeren hebben de bieb weer ontdekt. Voor het eerst in jaren steeg het aantal uitgeleende jeugdboeken, schrijft het AD.

Vandaag krijgt de Tweede Kamer de cijfers over 2015 te zien. En daarin is voor het eerst in jaren een duidelijke toename te zien. Een aantal uitgeleende jeugdboeken steeg met 2 miljoen, tot 37,7 miljoen, schrijft de krant.

Sinds de eeuwwisseling daalt het aantal jeugdboeken dat bibliotheken in Nederland uitlenen bijna onafgebroken. Zo werden er in 1999 nog zestig miljoen jeugdboeken uitgeleend.

'Trend zet door'

Die trend werd in 2015 gekeerd en lijkt ook in 2016 door te zetten, ook al zijn daar nog geen cijfers van beschikbaar. "De trend is helder. De jeugdgroei zet door", zegt de Koninklijke Bibliotheek.  

Het is daarmee voor het eerst dat bibliotheken meer boeken uitlenen aan jongeren dan aan volwassenen. Onder hen gaat de daling nog altijd even hard door.  

Dat de Tweede Kamer juist vandaag de cijfers krijgt is geen toeval. Op honderden basisscholen en kinderdagverblijven in Nederland wordt vanmorgen voorgelezen aan peuters en kleuters vanwege het Voorleesontbijt en de start van de Voorleesdagen

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`