Nederland

Noodtoestand in Tunesië, maar Nederlandse toeristen gaan er gewoon in de zon liggen

25 januari 2017 07:01 Aangepast: 25 januari 2017 07:19
Beeld © AFP

Voor Tunesië geldt nog steeds een negatief reisadvies, maar volgens De Telegraaf zouden al honderden Nederlanders een zomervakantie naar het Noord-Afrikaanse land hebben geboekt. Niet verstandig, vindt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is nog steeds erg onveilig in Tunesië, en het land heeft de noodtoestand die in 2015 na aanslagen in Tunis en Sousse werd ingevoerd, onlangs verlengd.

Risico op aanslagen en ontvoeringen

Reden genoeg om er niet heen te gaan, vindt het ministerie, dat code oranje voor het land heeft ingesteld: "Er is in Tunesië een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op toeristen en westerlingen. Het risico van ontvoeringen is ook aanwezig. Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is. Mijd zoveel mogelijk drukke plaatsen."

"Als u voor een noodzakelijke reis in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en westerlingen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor het gehele Tunesische grondgebied", luidt het advies.

Zie ook: Nabestaanden aanslag Tunesië: reisorganisatie TUI was nalatig

Corendon: 'Onderbuikreisadvisering'

Corendon is momenteel de enige reisorganisatie die Tunesië als vakantiebestemming boekt. Topman Steven van der Heijden vindt het reisadvies maar onzin: "Dat is onderbuikreisadvisering, waarbij de kans op een aanslag wordt meegewogen. Maar die kans is in Europa in feite even groot", zegt hij in De Telegraaf.

Hij prijst Tunesië aan als een spotgoedkoop vakantieland, waar straks veel animo voor zal zijn. Het ministerie blijft bij zijn advies: "Het is niet veilig genoeg in Tunesië. Oranje betekent gewoon beter niet gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore