Terreur

Ferry overleefde terreur in Parijs en helpt nu lotgenoten via Facebook: 'Het is heel intiem'

22 augustus 2017 16:20 Aangepast: 13 november 2017 15:08
Beeld © EIGEN FOTO

Ferry Zandvliet kroop twee jaar geleden door het oog van de naald in Parijs. Hij overleefde de schietpartij in concertzaal Bataclan waarbij 89 bezoekers omkwamen. Nu helpt hij lotgenoten met zijn Facebookgroep voor Nederlandse slachtoffers van terreur.

Zandvliet begon de besloten Facebookgroep 'Na de klap' voor de drie vrienden met wie hij het concert bezocht, nodigde vier andere Nederlandse vrienden uit die in Parijs waren en een Nederlandse vrouw. De groep groeide in de loop der tijd naar tachtig leden. Ook nabestaanden van de vliegramp met MH17 maken er deel van uit, net als overlevenden van de aanslagen op een resort in Tunesië en Madrid. Zij spreken bijvoorbeeld met elkaar af in café's om ervaringen uit te wisselen.

Lotgenoten komen onderling tot andere gesprekken dan met deskundigen, zegt Zandvliet tegen RTL Nieuws. "Er zijn heel veel Nederlanders die nog nooit met lotgenoten hebben gesproken. En dat terwijl je er zo veel aan hebt. Het is puurder dan een bezoek aan de psycholoog. Je kan wel twintig jaar gestudeerd hebben, maar als je zoiets niet zelf hebt meegemaakt, is het toch anders."

Traumatische ervaring

Onlangs nog bewees de groep zijn nut na de aanslag in Barcelona, waarbij dertien mensen om het leven kwamen. "Slachtoffers worden daardoor weer herinnerd aan hun eigen traumatische ervaring. Even verhalen uitwisselen kan dan helpen."

Dat is hard nodig, want veel mensen lopen tegen een 'muur van onbegrip' op, zegt Zandvliet, die zelf kampt met een posttraumatische stressstoornis. "Een tijdje geleden nog had ik een heftige terugval. De omgeving reageert daar niet altijd even begripvol op. Van lotgenoten hoor je nog dat je niet de enige bent die last heeft van paniekaanvallen, nachtmerries of slapeloosheid. Dat werkt verlichtend​. Het is heel intiem."

Ervaringen delen

De groep is bedoeld als aanvulling op professionele hulp. "Ik mis het onderlinge contact van slachtoffers in de reguliere opvang. Ik hoop dat slachtoffers in de toekomst hier ervaringen kunnen delen en makkelijk de weg kunnen vinden naar de hulp die ze nodig hebben. Dat is het doel."

Uiteindelijk hoopt Zandvliet dat ook Slachtofferhulp het nut inziet van de groep. "We hebben contact met ze gehad, maar er nooit meer van gehoord. En dat terwijl België wel interesse toonde in ons initiatief."

Grondige screening

Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen kunnen zich melden via de zakelijke Facebookpagina van Ferry Zandvliet: facebook.com/ferzand1978. Aspirant-leden worden vooraf grondig gescreend. Het is namelijk niet de bedoeling dat mensen uit nieuwsgierigheid lid worden van de groep, zegt Zandvliet.

Steun

Orthopedagoog en klinisch psycholoog gespecialiseerd in rouw​ Mariken Spuij is enthousiast over het initiatief van Zandvliet. "Mensen kunnen hierdoor inderdaad veel steun ervaren", zegt ze. "Het kan heel prettig zijn om ervaringen uit te wisselen. Maar bij klachten van psychotrauma of depressie, raad ik mensen aan om professionele hulp te zoeken. Dan is enkel ervaringen uitwisselen niet genoeg."

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat lotgenoten niet per se opknappen door onderling contact, zegt Spuij. "Gevoelens van angst kunnen bijvoorbeeld toenemen doordat je je extra bewust wordt van alle dreiging in de wereld, dat een vliegtuig zomaar kan worden neergeschoten of een busje willekeurige slachtoffers maakt, en alle nare gevoelens die hiermee gepaard kunnen gaan. Dan werkt het eerder averechts."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore