Nederland

Bioloog Pierre haalt de dode vinvis op Texel weg: 'Veel spek, vet en troep'

21 augustus 2017 13:23 Aangepast: 13 november 2017 14:35
Pierre, met oranje handschoenen, aan het werk op het strand van Texel. Beeld © Ecomare

Met haken, vlijmscherpe messen en shovels wordt vandaag de aangespoelde dode vinvis op het strand van Texel geruimd. Pierre Bonnet (56) coördineert de operatie grotendeels. "Specialistisch werk voor mensen met een sterke maag."

Naast een restaurateur en de biologen van Ecomare zijn ook twaalf vrijwilligers aanwezig. Het kost zeker vijf uur om het dier te ruimen. Gewone vinvissen zijn de op één na grootste dieren ter wereld. Alleen blauwe vinvissen worden nog groter. Het vrouwtje dat is aangespoeld, is ergens tussen de 18 en 20 meter lang.

'Niet gaan hakken'

Omdat het skelet bewaard mag blijven, moet er voorzichtig gesneden worden, met name rondom de wervel. "Het is dus geen kwestie van in stukken hakken," zegt Pierre, "maar specialistisch werk."

De burgemeester van Texel heeft gisteren speciale toestemming gekregen van Rijkswaterstaat om het dier nog een dag langer op het strand te laten liggen, zodat er onderzoek kon worden gedaan. De keerzijde daarvan: het kadaver is van verre te ruiken.

Sterke maag

Pierre heeft gelukkig een sterke maag. "Ik ben vegetariër, maar heb geen moeite met het snijden in vlees. Er is ook geen kans op exploderen. Er zitten zoveel scheuren in het dier dat de gassen die zijn ontstaan hierlangs afgevoerd kunnen worden." 

Toch zijn er genoeg die hun maag wél moeten legen zodra ze het dier ruiken, dat al in verre staat van ontbinding is. "Ik kan de geur moeilijk uitleggen. Het is als een dode bruinvis die een dag in een afgesloten container heeft gezeten, maar dan in het kwadraat."

Thumbnail

Pierre (rechts): "Het snijden is specialistisch werk." (Foto: Ecomare)

De bioloog, die al 25 jaar bij Ecomare werkt, herinnert zich nog de ruiming van een potvis drie jaar geleden. Lachend: "Het voormalige hoofd dierverzorging had in zijn carrière al honderden zeekadavers opengemaakt, maar aangekomen bij die potvis moest hij direct overgeven en was hij binnen vijf minuten weg." 

ZIE OOK: Dode vinvis van 18 meter aangespoeld op strand Texel.

Natuurorganisatie Ecomare waarschuwt ook op haar site dat het zogeheten prepareren een 'onprettig beeld kan zijn'. "Omdat er bij een kadaver altijd mogelijkheid is tot besmettingsgevaar, heeft de gemeente een afzetting en borden geplaatst."

Het ruimen van het enorme dier begint met kijken hoe de botten liggen. Daarna worden de repen spek weggehaald. "Het vlees wordt afgevoerd door grote shovels en verbrand. De grote hoeveelheid warmte die vrijkomt, kan weer door huishoudens worden gebruikt." De botten worden naar Friesland gereden, waar ze tien weken in een soort bad gelegd worden met bacteriën die de botten schoonvreten.  

 

Levend geramd 

Pierre vermoedt dat de vinvis is overleden na een aanvaring met een schip. "Het dier zat nog vol met poep. Dat wijst erop dat het levend geramd is en vervolgens op Texel is aangespoeld."

Als de klus na uren geklaard is, zit de werkdag erop voor Pierre. Dan is het douchen, schrobben en boenen om de intense geur weg te wassen. "Het kan ook nog wel een maand duren voordat de geur van het strand is." 

`