Klaar voor kerst

Winkeliers verwachten deze kerst recordomzet

24 december 2013 14:05 Aangepast: 24 december 2013 14:32
Beeld © ANP

Winkeliers verwachten dit jaar in de kerstperiode een extra omzet van 810 miljoen euro. Dat is een recordomzet ten opzichte van voorgaande jaren.

Dat zegt Suzanne van der Graaf van Detailhandel Nederland. "Kerst blijkt toch een crisisbestendig feest. Mensen hebben de behoefte aan de gezelligheid die kerst met zich meebrengt. Dat zien we terug in de omzet", zegt een woordvoerder. 

Ten opzichte van 2008, toen de crisis begon, is de 'kerstomzet' met 13 procent gestegen.

Mensen kopen vooral veel producten die met eten te maken hebben, vertelt de woordvoerder: "Sowieso voor het kerstdiner. Maar ook cadeautjes die met eten te maken hebben. Denk daarbij aan een pizza-ovens, kookboeken, luxe snijplanken en sets om zelf sushi te maken."

Ook kiezen Nederlanders steeds meer momenten om kerst te vieren, zegt Van der Graaf: "Dat komt door de toegenomen hoeveelheid samengestelde gezinnen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kerstontbijt met het gezin wordt gegeten, de brunch met de schoonfamilie en het avondeten met weer andere familieleden. Dat zorgt voor extra omzet: er worden meer cadeautjes en eten gekocht."

In totaal schatten de winkeliers rond Sinterklaas, kerst en oud en nieuw een extra omzet van 1,4 miljard euro te draaien.

RTL Nieuws
`