Nederland

Hoe herken je kaaskiezen? Zes antwoorden

30 december 2013 18:31 Aangepast: 31 december 2013 07:18

Tandartsen constateren steeds vaker kaaskiezen bij kinderen. Dat blijkt uit een proefschrift van Marlies Elferink. Wat zijn kaaskiezen en wat kun je ertegen doen?

1. Wat zijn kaaskiezen?
Kaasmolaren, of kaaskiezen, kunnen in het melkgebit en in het blijvende gebit voorkomen. In het blijvende gebit kunnen behalve de 1e blijvende kiezen ook voortanden aangedaan zijn. Kaaskiezen in het melkgebit komen voor bij 5-10% van de Nederlandse kinderen, kaaskiezen in het blijvende gebit bij 10-15%.
 
2. Hoe merk je dat je kaaskiezen hebt?
Heel vaak zie je dat de kiezen gevoeliger zijn met warm en koud. Als je in de mond kijkt zie je dat de kiezen de kleur van kaas hebben; Vandaar de naam. Daarnaast zijn die plekken ook zwakker, zachter. Soms breken er stukjes af, er kunnen makkelijker gaatjes in komen.

Thumbnail

3. Wat is er erg aan kaaskiezen?
Het hangt van de ernst af. Je hebt kinderen met kiezen die alleen de gekleurde plekjes hebben, of die alleen last hebben van gevoeligheid. Dat kun je bijvoorbeeld oplossen met tandpasta voor gevoelige tanden of fluoride aanbrengen op de kiezen door de tandarts. Maar er zijn ook kinderen van wie de kies grotendeels kaaskleurig is, dan kunnen er stukjes afbreken, gaatjes komen er sneller in. Het verschilt heel erg hoe erg het is.
 
4. Wat is de oorzaak van kaaskiezen?
Het is nog niet helemaal duidelijk waar kaaskiezen door ontstaan. We gaan er vanuit dat het een combinatie van factoren is. Het ontstaat al bij de aanleg van de kiezen, voor die kiezen van het blijvende gebit zijn dat de eerste vier levensjaren van het kind.
(Voor de kaaskiezen in het melkgebit de 2e helft vd zwangerschap en het eerste levensjaar).

De verkleuring zit er al in als de kies doorbreekt. Als de glazuurvorming wordt verstoord, stoppen de cellen die op dat moment het glazuur vormen even en gaan later weer door.(waardoor de verkleuring ontstaat).  Wat er precies gebeurt, moet nog onderzocht worden. 

Als je ziek bent geweest, koorts hebt gehad, medicijnen (m.n. antibioticum) hebt gekregen kan dat een reden zijn die de glazuurvorming verstoord. 
Er zijn een heleboel onderzoeken gedaan naar de oorzaken van kaaskiezen, maar die hebben deels tegenstrijdige uitslagen. In grote lijnen gaan we er van uit dat het een combinatie van factoren is. Veel genoemde factoren zijn ziekte, medicijngebruik en koorts, maar mogelijk ook vervuiling en voeding kunnen bijdragen.
 
5. Wat kun je doen tegen kaaskiezen?
Je kunt het niet voorkomen met heel goed poetsen. Maar je kunt wel goed poetsen om te zorgen dat er geen gaatjes ontstaan in de kaaskiezen.

6. Wat doe je als je kaaskiezen hebt om de schade te beperken?
Zo veel mogelijk voorkomen dat er gaatjes in komen of stukjes afbreken. De tandarts kan fluoride of tooth-mousse (tandpasta-achtige pasta, gemaakt op basis van caseïne) aanbrengen op de kiezen.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore