Rellen Veen

Nieuwjaarsrellen is hardnekkige traditie in 'maffiadorp' Veen

31 december 2013 13:54

Zelfs de auto van de burgemeester is niet veilig voor de aanstichters van de jaarlijkse vreugdevuren in het dorpje Veen, met 2500 inwoners onderdeel van de veel grotere Brabantse gemeente Aalburg.

Het overkwam de toenmalige burgemeester Frans Buijserd, die het in 2004 aandurfde om de terugkerende nieuwjaarsrellen de kop in te drukken. Prompt werd zijn eigen auto tot twee keer toe in brand gestoken. Buijserd doopte Veen vervolgens om tot "een Sicilliaans maffiadorp".

Bewoners met een tank
Buijserd, tegenwoordig als burgemeester werkzaam in Nieuwkoop, verklaarde jaren later tegenover Omroep Brabant te hebben gevreesd dat de feestvierders zelfs met een tank op de proppen zouden komen. Er gingen geruchten dat het legervoertuig zou zijn gekocht in Oost-Europa. Later bleek dat de jongeren een afgedankte ME-auto hadden gekocht, identiek aan de ME-bussen van de politie. Zo wilden zij verwarring stichten.

Veen en nieuwjaarsrellen horen bij elkaar zoals Nick bij Simon. Het is sinds 1998 traditie om jaarlijks een zo groot mogelijk vreugdevuur te ontsteken, liefst met auto's erbij. In 2003 gingen zelfs 17 auto's in vlammen op, wat leidde tot honderdduizenden euro's aan schade.

Anonieme brief
Buijserds opvolger burgemeester Fons Natterop kreeg daar in 2011 ook mee te maken. In een anonieme brief werd opgeroepen de traditie te redden en werd de 'intimiderende manier' van Natterop en de politie om daar een eind aan te maken, gehekeld.

De brandweer is niet zonder reden alle jaren paraat om de branden zo nodig te bestrijden. Regelmatig komt het tot een treffen tussen de lokale bevolking, hulpverleners en de mobiele eenheid. Grof geweld wordt niet geschuwd.

Een proef van Defensie om Veen vorig jaar tijdens de jaarwisseling met een onbemand vliegtuig vanuit de lucht in de gaten te houden, heeft een ongewenst bijeffect gekregen. De Brabantse buurtschap is dit jaar eerder dan gebruikelijk met de traditionele viering begonnen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore