Nederland

Nergens vind je zoveel goed voedsel als in Nederland

15 januari 2014 00:01 Aangepast: 15 januari 2014 09:31
In de top 10 van de ranglijst staan bijna alleen West-Europese landen.

In ons land vind je het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare én voedselrijke dieet ter wereld. Daarmee laten we zelfs Frankrijk en Zwitserland achter ons.

Dat constateert Oxfam Novib na vergelijking van gegevens uit 125 landen. Geen enkel land ter wereld heeft zijn voedselvoorziening zo goed voor elkaar als Nederland. 

Tsjaad scoort het laagst op deze voedselranglijst. Voedsel is in het Afrikaanse land relatief zeer duur, de hygiëne is slecht en een op de drie kinderen heeft ondergewicht.
 
Relatief goedkoop
De organisatie voor ontwikkelingshulp heeft de lijst opgesteld om inzichtelijk te maken hoe goed - of slecht - wereldwijd gegeten wordt. Nederland dankt de hoogste score aan het feit dat voedsel hier relatief goedkoop, divers en van goede kwaliteit is. Alleen op het onderdeel overgewicht scoort Nederland relatief slecht. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft ernstig overgewicht.
 
In de top 10 van de ranglijst staan bijna alleen West-Europese landen. Australië is de enige uitzondering, met een gedeelde achtste plaats. Nederland wordt gevolgd door Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. De Verenigde Staten staan op de 21e plaats.
 
840 miljoen mensen lijden honger 
Oxfam Novib wijst erop dat op de wereld genoeg eten is om iedereen te voeden, maar dat desondanks 840 miljoen mensen dagelijks met honger naar bed gaan. Dat komt onder meer doordat de landbouw in veel ontwikkelingslanden slecht is ontwikkeld en handelsakkoorden en -belemmeringen een eerlijker verdeling in de weg staan.
 
De organisatie noemt verder klimaatverandering en de toenemende productie van biobrandstoffen als oorzaken van honger. Door biobrandstof worden gewassen "van de eettafel naar brandstoftanks verplaatst'', aldus Oxfam Novib.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore