Nederland

Korpschef slaat alarm: 'Meer agenten met trauma'

13 februari 2014 08:32 Aangepast: 13 februari 2014 10:45

Er zijn veel meer agenten die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) dan tot nu werd gedacht.

De Nationale Politie denkt dat er jaarlijks 1500 tot 2500 medewerkers zich zullen melden met PTSS-achtige klachten, meldt het tv-programma Zembla. Sinds twee jaar geldt PTSS als beroepsziekte bij het politiekorps. Het is een geestesziekte die mensen oplopen door traumatische gebeurtenissen. Patiënten slapen vaak slecht, reageren schrikachtig en beleven nare gebeurtenissen op willekeurige momenten opnieuw.

Dark number
Korpschef Gerard Bouman zegt in het tv-programma dat het om nog veel meer agenten gaat. "Het zijn er echt veel te veel. Ik ben ervan overtuigd dat er ook gevallen zijn die, omdat er te weinig aandacht voor was, als een soort dark number niet meegenomen zijn in de telling."

De politie laat weten dat van de 1500 tot 2500 medewerkers die zich melden met PTSS-achtige klachten er uiteindelijk 'slechtst bij een klein deel van hen' de diagnose PTSS zal worden gesteld. 

In het rapport Blauwdruk Mentale Zorglijn Politie dat vorig jaar werd opgesteld in opdracht van de justitietop en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) adviseerden de opstellers een leidinggevende psycholoog in de politietop op te nemen. Bouman geeft toe dat het nog niet is gebeurd. Als oorzaak noemt de korpschef dat de reorganisatie van de Nationale Politie veel tijd kost.

RTL Nieuws / ANP
`