Nederland

Koopavond op donderdag en vrijdag is historisch gegroeid

19 februari 2014 10:26 Aangepast: 06 september 2015 16:52

De koopavond werd in de jaren vijftig ingevoerd door winkeliers omdat arbeiders wekelijks op donderdag of vrijdag hun salaris kregen. De middenstanders speelden daarop in door hun zaak op donder- of vrijdag tot 21.00 uur open te houden.

Een hoogleraar marketing stelt voor om op de koopavond in te voeren op de zaterdag. Een succesvolle proef in Veghel zou bewijzen dat het publiek winkelen wil combineren met een bezoek aan een restaurant, het theater of de bioscoop. Hoe is de koopavond ontstaan?

Winkeltijdenwet
Vanaf de Winkeltijdenwet van 1996 mogen winkels de hele week, uitgezonderd zondag, open zijn tot 22.00 uur. De meeste winkeliers blijven desondanks vasthouden aan de ‘traditionele’ koopavond, op donderdag of vrijdag tot 21.00 uur. Zij doen dat omdat veel klanten gewend zijn aan de vaste avond.

Naar schatting is tweederde van de koopavonden op donderdag, en eenderde op vrijdag. In grotere steden meestal op donderdag, in dorpen meestal op vrijdag.

Koopavond onder vuur
Inmiddels staat de koopavond ter discussie. Grote winkels met een hoger budget blijven de hele week open, kleine winkeliers kiezen ervoor niet meer mee te doen. Vooral de geringe omzet op koopavonden zou een overweging zijn om gesloten te blijven.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore