Ga naar de inhoud
Nederland

Terras onkruidvrij maken met RoundUp, in 2015 mag dat niet meer

Onkruid is hardnekkig, maar chemische bestrijdingsmiddelen weten zelfs de meest standvastige plantjes eronder te krijgen. Maar niet lang meer, want het gebruik van de chemicaliën wordt verboden.

Het gaat om het middel glyfosaat, dat in tuincentra wordt verkocht als RoundUp. Het werkt prima, maar het goedje is slecht voor de gezondheid en doodt ook andere planten. De chemicaliën komen ook in het oppervlaktewater terecht.

Tot 2017 te koop
Daar wil staatssecretaris Wilma Mansveld een eind aan maken, met steun van een Kamermeerderheid. Vanaf volgend jaar mag RoundUp niet meer worden gebruikt om je terras onkruidvrij te maken. Maar de flessen verdelgingsmiddel blijven tot 2017 nog gewoon te koop.

Sportclubs, campings en andere bedrijven en stichtingen die grote terreinen beheren, mogen onkruid namelijk nog wél chemisch blijven bestrijden. Een Kamermeerderheid vindt dat onzin en wil dat het gebruik van RoundUp ook zo snel mogelijk wordt verboden.

Volgens Mansveld levert het voor die grote bedrijven praktische problemen op als zij op een andere manier onkruid moeten bestrijden. Voor ieder ander betekent het verbod weer ouderwets onkruid wieden of in de weer gaan met middeltjes uit grootmoeders tijd, azijn bijvoorbeeld.

Kijk ook naar de reportage in het RTL Nieuws van 19:30 uur.

Bron: RTL Nieuws