Nederland

Wilders: EU toont haar failliet in Oekraïne-crisis

02 maart 2014 18:37 Aangepast: 02 maart 2014 18:37

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de Europese Unie de ellende in Oekraïne 'willens en wetens' heeft aangewakkerd.

Hij meent dat de EU olie op het vuur heeft gegooid door Oekraïne een 'associatie' in het vooruitzicht te stellen waaraan velen de verwachting ontleenden dat het land op een gegeven moment tot de EU zou kunnen toetreden.

Brandversneller
"Dit heeft als een brandversneller gewerkt op de interne politieke spanningen in Oekraïne: de toenadering tot de EU wordt door sommigen vurig gewenst en door anderen hartgrondig vervloekt", zegt Wilders. Toen de vlam in de pan sloeg 'en onverantwoord werd aangewakkerd door EU-bonzen, kwamen Russische belangen in het gedrang'.

Volgens Wilders was het zowel voorspelbaar als laakbaar dat de Russische president Vladimir Poetin met intimidatie en geweld voor zijn eigen belangen zou opkomen.

"Maar dat de EU dit willens en wetens heeft aangewakkerd, laat de gewetenloosheid zien van de EU-leiders die zo graag voor grootmacht op het wereldtoneel willen spelen. Natuurlijk moeten de Russen terug in de kazerne en met hun handen van het territorium van Oekraïne incluis de Krim afblijven, maar de EU heeft dit aangewakkerd en zo opnieuw haar failliet aangetoond", aldus de PVV-leider.

RTL Nieuws / ANP
`