Oud-topambtenaar Demmink vervolgd

Prostitué (15): Ik had seks met Demmink in auto

04 maart 2014 18:00 Aangepast: 08 november 2017 14:27

Een jongen die eind jaren 80 als prostitué werkte, heeft onder ede verklaard dat hij in die tijd - hij was 15 jaar oud - oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink als klant heeft gehad.

Dat zei hij tijdens een voorlopig getuigenverhoor voor de onderzoeksrechter in Utrecht. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Seks voor 250 gulden
De getuige beweert dat Demmink hem op een vrijdagavond in de auto in Amsterdam heeft ontvangen. Ze hebben zich vervolgens met voornaam aan elkaar voorgesteld. De prostitué heeft toen zijn leeftijd aan Demmink verteld. Daarna heeft hij seksuele handelingen bij de vroegere topman van Justitie in zijn auto gedaan, vertelde de getuige. De jongen kreeg daarvoor naar eigen zeggen 250 gulden.

Toen kende de getuige de achtergrond van 'Joris' nog niet. "Ik wist wel dat hij belangrijk was." Dat had hij van de betrokken tussenpersoon gehoord, een professor van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Pooier
Demmink gaf aan dat hij de jongen vaker wilde zien. Precies een week later pikte Demmink hem opnieuw op, zegt de getuige. "Hij wilde toen gelijk naar Den Haag. Dat wilde ik niet en ik mocht ook Amsterdam niet uit van mijn pooier."

Er ontstond een woordenwisseling, waarna de jongen uitstapte. Er is geen seksueel contact geweest tijdens de tweede ontmoeting, zegt de getuige. "Daarna heb ik hem niet meer gezien."

Foto met balkje
Het kwartje dat 'Joris' topambtenaar Joris Demmink was, viel pas in 2003. Dat gebeurde na het lezen van een verhaal over jongensprostitutie in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, verklaarde hij.

Hoe dat kwam, kon hij niet goed beantwoorden. "Maar ik weet voor 100 procent zeker dat het Joris Demmink was die in de bewuste auto zat. Bij het artikel stond een foto van Demmink met een balkje voor zijn ogen."

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore