Sport

Deltavliegen vanaf Utrechts gebouw: 'Iedereen droomt van vliegen als een vogel'

20 augustus 2017 20:14 Aangepast: 13 november 2017 14:11
Arne is klaar voor zijn vlucht. Beeld © Eigen foto

Het is een primeur in Europa. Morgen maakt deltavlieger Arne Tanzer (28) een vlucht vanaf een 56 meter hoog gebouw in Utrecht. "Deltavliegen is de meest natuurlijke manier om als mens te vliegen. Dat geeft een enorme kick en een gevoel van vrijheid."

In Nederland beoefenen enkele honderden mensen de sport. En dat is niet voldoende, vindt Arne. "Het is zo'n mooie sport. Iedereen heeft er wel eens van gedroomd om te kunnen vliegen als een vogel. Met een delta kom je het dichtst bij dit natuurlijke gevoel."

Korte vlucht

Dat gevoel wil hij met mensen delen. Door morgen van het Johanna-gebouw in zijn woonplaats Utrecht te vliegen hoopt hij mensen enthousiast te maken voor de sport. Het zal een korte vlucht zijn, die zo'n tien tot vijftien seconden duurt. Daarna landt hij in een naastgelegen grasveld.

Een vlucht van zo'n 'laag' gebouw in Europa is volgens Arne nog niet eerder gemaakt. Normaal gesproken start een vlucht op grotere hoogte. "We zijn lang bezig geweest om een geschikt gebouw te zoeken", vertelt Arne. "De eigenaren van de Johanna waren direct enthousiast. Bovendien is er genoeg landingsruimte in de buurt."

Uit de hand gelopen hobby

Arne is een ervaren deltavlieger. Hij werd in 2014 en 2015 Nederlands kampioen. "Het is een uit de hand gelopen hobby", lacht de Utrechter. "Als klein pikkie van zes zag ik voor het eerst een deltavlieger in de duinen. Dat leek me toen al zo gaaf."

Thumbnail

Arne poseert bij zijn delta. (Foto: eigen foto)

Op zijn 15de begon Arne zelf met deltavliegen. Ook zijn broer en vader beoefenen de sport. Het mooiste aan de sport is het uitzicht en het gevoel van vrijheid, zegt Arne. "Je vliegt zonder motor op grote hoogte tussen de vogels. Je hangt onder de vleugel, dus je kijkt recht naar beneden. Dat geeft een ultieme kick."

Warme luchtbellen

Een deltavlieger maakt gebruik van thermiek, dat zijn opstijgende warme luchtbellen. Door mee te liften op die thermiek kunnen deltavliegers (en ook vogels) hoogte maken. "In Nederland kun je tot ongeveer 1500 meter hoogte komen, maar in het buitenland makkelijk tot 3.000 tot 4.000 meter", legt Arne uit. "Tijdens het Europese Kampioenschap in Turkije vloog ik op 4400 meter. Dat is mijn hoogterecord." 

Bekijk hieronder een deltavlucht van Arne in Oostenrijk:

In Nederland starten deltavliegers normaal gesproken door de delta vast te koppelen aan een vliegtuigje. Die brengt de deltavlieger op hoogte. "Op ongeveer 500 meter hoogte koppel ik mezelf dan los. Maar in het buitenland kun je gewoon van een berg rennen", vertelt Arne. Daarom probeert hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk naar het buitenland af te reizen.

Mont Blanc

De mooiste ervaring van Arne was in Frankrijk, op de Mont Blanc. "Ik begon op drie kilometer hoogte, met de top van de Mont Blanc als uitzicht. Als je de Mont Blanc wil beklimmen ben je dagen bezig. En dan vlieg ik er zo even langs met mijn delta, haha. Dat was zo vet."

Inmiddels zijn alle vergunningen voor zijn vlucht in Utrecht geregeld. Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien. "Het belangrijkste is dat het droog is en er weinig wind staat. Maar voorlopig zien de voorspellingen er goed uit."

RTL Nieuws zendt de vlucht van Arne morgenochtend vanaf 7.00 uur live uit op Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`