Nederland

Oud-topambtenaar Demmink niet vervolgd voor misbruik

18 augustus 2017 14:28
Oud-topambtenaar Joris Demmink (archieffoto). Beeld © ANP

Voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink wordt niet vervolgd voor seksueel misbruik van minderjarigen. Het gerechtshof heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie mag stoppen met de vervolging.

Het OM liet eind juni al weten dat 'er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden.' 

Het hof had het OM opdracht gegeven om de beschuldigingen nader te onderzoeken. Het OM had gevraagd om te mogen stoppen met de vervolging, daar heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag dus toestemming voor gegeven. Volgens het OM is 'al het noodzakelijke onderzoek diepgaand en uitputtend' uitgevoerd'.

'Onderzoek leverde niets op'

Er is onderzoek gedaan in Turkije, maar daar kwam niets uit. Ook in Nederland is een feitenonderzoek uitgevoerd, waarbij de Rijksrecherche alle signalen van seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht. Ook dit heeft volgens het OM geen strafbare feiten opgeleverd.

Het hof concludeert dat er een 'zeer uitgebreid en gedegen" onderzoek heeft plaatsgevonden 'waarbij geen steen op de andere is gelaten'. Naar het oordeel van het hof heeft het onderzoek 'overtuigend' aangetoond dat er 'slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen'.

Demmink, voormalig secretaris-generaal op het departement van Veiligheid en Justitie, ligt al jaren onder vuur vanwege beschuldigingen van seksuele misdrijven.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`