Verbod pedoclub Martijn

Pedoclub Martijn verbieden? Wel doen! Niet doen!

18 april 2014 10:03 Aangepast: 18 april 2014 10:41

De Hoge Raad heeft pedoclub Martijn definitief verboden. Er zijn echter ook tegenstanders van een verbod. Lees hier hun argumenten.

Niet verbieden! "Het is vrijheid van meningsuiting!" 

Volgens een groep van 48 intellectuelen die een ingezonden stuk in de Volkskrant  publiceerden, is de 'uitsluitend theoretische kans' dat de ideeën van Martijn op grote schaal zullen worden uitgedragen 'in het huidige tijdsgewricht' nihil. Dat de club een bedreiging vormt voor de samenleving, is helemaal niet aangetoond. Een verbod gaat volgens hen veel te ver, omdat het een inbreuk vormt op grondrechten als vrijheid van vereniging en vrijheid van meningsuiting.

Thumbnail

Een van de ondertekenaars is politicoloog Meindert Fennema (zie foto). Hij noemt een verbod een 'ultimo remedio'. Alleen als de vereniging zich schuldig maakt aan geweld, kan dat. En de vereniging Martijn valt volgens hem niet in deze categorie. "Wij doen niet mee aan de pedojacht en de massahysterie tegen pedofielen." 

Fennema: "Ze propageren seks met kinderen? Zij zeggen zelf van niet. Ze willen wel dat de strafbaarheid van seks met jeugdigen wordt verlaagd van 16 jaar 12 jaar. Iedereen mag wetswijziging voorstaan. Zolang de wet op 16 staat, mag het niet. En als de wet veranderd wordt, dan wel."

Niet verbieden! "Het wordt een heksenjacht op pedofielen!"

Hoogleraar forensische psychologie Hjalmar van Marle waarschuwt dat de drempel om hulp te zoeken voor mensen met gevoelens voor pedofilie hoger wordt. "Een verbod draagt bij aan de heksenjacht op pedoseksuelen, die er alleen maar voor zorgt dat ze zich niet laten behandelen, maar dat ze ondergronds gaan."

Bart Swier, advocaat van vereniging Martijn, zei eerder naar aanleiding van het besluit van het Hof de vereniging niet te verbieden: "Het is terecht dat Martijn niet verboden kan worden. Er is geen sprake van dreigende ontwrichting van de maatschappij. Een vereniging die niet aanzet tot het plegen van misdrijven kun je niet verbieden. Met het verbieden van verenigingen ben je bovendien al snel bezig met het inperken van grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting."

Verbieden! "Seks tussen volwassen en kinderen is niet normaal!"

Het belang van de bescherming van kinderen staat voor advocaat-generaal Vino Timmerman voorop. De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging moeten daarvoor wijken, vindt hij. Timmerman heeft daarbij gekeken naar uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Martijn draagt het idee uit dat seks tussen volwassen en kinderen normaal is, stelt Timmerman vast. De club doet dat op de website (die overigens uit de lucht is) en via publieke uitingen van bestuurders.

Ook voor een verbod is de directeur van pedo-hulplijn Stop it now, Jules Mulder. "Inhoudelijk lijkt een verbod me goed, want dit is een vereniging die vrij openlijk het standpunt vertegenwoordigt dat het allemaal niet zo erg is en ook niet slecht voor de kinderen. Gevaar is dat mensen die twijfelen en in tweestrijd zijn over hun gevoelens en wat ze met die gevoelens moeten, terechtkomen bij een club die zegt: maak je niet zo druk, kinderen vinden het ook leuk. Dus die worden dan de verkeerde kant op geholpen."

Mulder vindt het overdreven om te denken dat je dan de grip op deze mensen verliest. "Martijn is zo'n kleine groep. De werkelijke groep mensen met pedofiele gevoelens is vele malen groter dan het aantal mensen dat zich bij Martijn aansluit. Je moet duidelijk zijn waarom je het verbiedt: omdat de vereniging strafbaar gedrag propageert. Niet omdat het hebben van de gevoelens  - zonder dat je er wat mee doet - strafbaar is."

Thumbnail

Verbieden! "Weg met die gasten die tips over deze smeerpijperij uitwisselen"

Hagenees Henk Bres (zie foto), die met een burgerinitiatief een debat in de Tweede kamer afdwong over een verbod, zegt over een verbod: "Seks met kinderen is niet normaal, en wij willen niet leven in een land waar een pedofielenvereniging zoals Martijn wordt getolereerd. Ik wil niet dat we toestaan dat deze gasten bij elkaar komen om allerlei tips over deze smeerpijperij uit te wisselen."

En wat vinden ze bij Martijn zelf? "Ons hebben ze er niet mee", zegt bestuurslid Marthijn Uittenboogaard. "Verbod of geen verbod. Wij blijven wie we zijn. Het enige verschil is dat we dan niet meer staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar we zullen nog steeds bij elkaar komen als we daar zin in hebben."

ZIE OOK: Het lange gevecht om pedoclub Martijn te verbieden

 

RTL Nieuws
`