Verbod pedoclub Martijn

Arnon Grunberg niet blij met verbod Martijn

18 april 2014 15:06 Aangepast: 18 april 2014 15:14

Het verbieden van pedofielenvereniging Martijn kan nare gevolgen hebben. Dat zegt schrijver Arnon Grunberg. "Het medicijn lijkt mij in dit geval kwalijker dan de ziekte. Nog afgezien van het feit dat de rechterlijke macht niet voor zedenmeester moet spelen."

Grunberg riep de Hoge Raad samen met ruim 50 andere schrijvers en bekende Nederlanders deze week in een brief in de Volkskrant op om Martijn niet te verbieden. Nu de Hoge Raad hun oproep naast zich heeft neergelegd en de vereniging toch is verboden, reageert Grunberg.

ZIE OOK: Het lange gevecht tegen pedoclub Martijn

"Het verbieden van onwenselijk geacht gedachtegoed heeft, zo leert de geschiedenis, allerlei zeer onaangename neveneffecten", zegt hij.

Veel kindermishandeling onbestraft
Ook schrijver A.H.J. Dautzenberg, een van de initiatiefnemers van de brief, bekritiseert de uitspraak van de Hoge Raad. "De vereniging wordt verboden en ontbonden in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen. Als 'we' hier blijkbaar zoveel zoveel belang aan hechten, waarom accepteren we dan dat jaarlijks 15.000 gevallen van kindermishandeling onbestraft blijven en waarom pakken we de belangrijkste haard van kindermisbruik niet aan: het gezin?"

Volgens Dautzenberg wordt Martijn verweten dat de vereniging seks met kinderen verheerlijkt. "Wat zouden pedofielen anders moeten verheerlijken? Seks met paarden?" De schrijver ging eerder zelfs zo ver dat hij lid werd van Martijn. Dat deed hij als protest tegen 'de heksenjacht' op pedofielen. Maar hij zegt het gedachtegoed van Martijn niet te ondersteunen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore