Ga naar de inhoud
Nederland

Hoe gevaarlijk zijn de nieuwe designerdrugs?

Beeld © RTL Nieuws

De researchredactie van RTL Nieuws kocht in smartshops verboden designerdrugs: Mephedrone en 4FA. Hoe gevaarlijk zijn die drugs eigenlijk? Vier vragen en antwoorden over de gevaren.

1. Om wat voor drugs gaat het precies?
4FA/4FMP en Mephedrone zijn zogenaamde designerdrugs of research-chemicals; nieuwe stoffen die in laboratoria worden gemaakt.  Het effect is vergelijkbaar met xtc en heeft een bewustzijnsveranderende en oppeppende werking. 4FA is in de technoscene beter bekend als 4FMP. Daarom worden deze namen vaak door elkaar gebruikt.

2. Waarom zijn de drugs populair?
Volgens Jellinek wordt 4FA, ten onrechte, gezien als onschuldige vervanger van xtc. Gebruikers zeggen dat vervelende bijeffecten van xtc minder optreden bij 4FA. Mephedrone zit daar tussenin. Volgens drugsexpert August de Loor is er nog een andere reden waarom mensen naar dit middel overstappen: vervuilde xtc. 

Trimbos waarschuwde daar al vaker voor. Ondanks de toenemende populariteit blijft het aantal gebruikers overigens nog steeds achter bij klassieke drugs als cocaïne, cannabis en xtc.

3. Hoe schadelijk is het? 
Er is nog weinig bekend over de exacte effecten van deze drugs, omdat ze zo nieuw zijn is er nog weinig onderzoek naar gedaan. De Jellinek Kliniek maakt zich wel zorgen over de gezondheidseffecten op lange termijn, omdat het net als xtc vermoedelijk tot hersenbeschadiging kan leiden met klachten als geheugenverlies tot gevolg.

Een ander risico van een nieuwe drug is dat mensen vaak niet goed weten wat ze kunnen verwachten. Ze nemen dan in een keer teveel, waardoor de kans op oververhitting, misselijkheid en angstgevoelens sterker optreden.

4. Hoe strafbaar is het?
Gebruik is niet strafbaar. Verkoop wel. Mephedrone valt onder de Opiumwet. Dat is net zo strafbaar als het verkopen van cocaïne. Voor 4FA ligt het ingewikkelder. Dat middel valt nog niet onder de Opiumwet. Daardoor is het lastiger aan te pakken door de inspecties of te vervolgen door het Openbaar Ministerie. 

Volgens het Openbaar Ministerie is 4FA onder omstandigheden wel strafbaar. De strafbaarheid hangt onder meer af van de specifieke schadelijkheid van de stof. Dat zal in een eventuele rechtszaak moeten komen vast te staan. 

Bron: RTL Nieuws