Nederland

Lancering Nederlandse arm ruimtestation weer uitgesteld

05 mei 2014 11:58

Het internationale ruimtestation ISS moet worden uitgebreid met een belangrijk onderdeel uit Nederland, maar de operatie loopt voor de zoveelste keer vertraging op.

De European Robotic Arm (ERA), die rond deze tijd geïnstalleerd had zullen worden, wordt op zijn vroegst in november 2015 gelanceerd. dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan het ANP laten weten.

De vertraging komt door problemen bij de ontwikkeling van een nieuw Russisch onderdeel van het ruimtestation. De ERA moet aan dat onderdeel worden vastgemaakt, en de twee moeten daarom tegelijk naar de ruimte gaan.

ZIE OOK: Missie ruimtestation ISS verlengd

De ERA is ontworpen en gebouwd door het Leidse bedrijf Dutch Space, het vroegere Fokker Ruimtevaart. De robotarm is 11,3 meter lang en is zo gemaakt dat hij langs de buitenkant van het ISS kan 'lopen'. Hij moet onder meer helpen bij ruimtewandelingen.

De arm kan bemanningsleden naar hun werkplek tillen. Bovendien kan het apparaat als een hijskraan materieel voor experimenten uit het ISS halen en buiten in de ruimte neerzetten. De ERA kan ook de buitenkant van het ruimtestation inspecteren op beschadigingen. Dat betekent dat de mensen aan boord minder gevaar lopen.

De lancering van de ERA is al vaker uitgesteld. Aanvankelijk zou de arm in 2002 naar het ISS gaan. Dat ging niet door. Ook een missie in 2007 werd geschrapt. Daarna was het de bedoeling dat de Nederlandse astronaut André Kuipers tijdens zijn missie in 2012 de Nederlandse robotarm zou ontvangen en als eerste zou gaan gebruiken. Problemen met Russische raketten gooiden toen roet in het eten. Ook daarna werd de lancering van de ERA nog een paar keer uitgesteld.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore