Nederland

Maarten (45) bezocht alle edities van Lowlands: 'Ik word ieder jaar weer verrast'

18 augustus 2017 16:00 Aangepast: 13 november 2017 13:49
Maarten op het terrein van Lowlands, 2017. Beeld © eigen foto

Je zou hem haast 'Mister Lowlands' kunnen noemen: Maarten van Hooft maakte álle 24 edities van Lowlands mee. Ook dit jaar, tijdens de jubileumeditie, is hij aanwezig. "Ik heb hier alles gezien, van grote artiesten tot een professioneel schetenlater."

In 1993 bezocht Maarten (45) de allereerste Lowlands. Vanwege het diverse aanbod van het festival blijft hij sindsdien terugkomen. "Het is net een bijbel, je kunt eruit halen wat je zelf wil", vertelt de Bosschenaar aan RTL Nieuws. "Ik heb grote artiesten gezien, maar ik heb ook artiesten ontdekt in de kleinere tenten."

Hij was 21 toen hij de eerste editie van het festival bezocht. "Toen kon je voor 75 gulden naar binnen en waren er twee podia. Nu kost het 175 euro en zijn er dertien podia." De eerste editie werd bezocht door 7.000 mensen, dit jaar mogen 55.000 festivalgangers het terrein op.

Veranderd

Maarten heeft Lowlands in de tussentijd zien veranderen van een klein feest naar een gigantisch festival. Ook de muziek is veranderd. "Het is minder alternatief geworden. Minder gitaar, meer dance. Lowlands is niet meer de 'scherpe rand van muziekland'. Maar het blijft een compleet feest."

Dat hj een trouwe fan is, viel ook de organisatie van Lowlands op. "In 2002 deed ik mee aan een popquiz tijdens Lowlands en toen won ik van een eindredacteur van de Lowlands-krant. Na afloop vroeg hij of ik voor de krant wilde schrijven. Sindsdien maak ik ieder jaar artikelen over de meest uiteenlopende acts op Lowlands."

Thumbnail

Maarten (midden) tijdens Lowlands 2012. (Foto: eigen foto)

Leukste editie?

Welke editie vond hij de leukste? "Pfoe, lastig. Het optreden van rockband At the Drive-In in 2002 is me wel bijgebleven. Die bliezen me echt weg. Teringherrie eigenlijk, maar wel met veel energie. Daarnaast heb ik vader Abraham gezien en ben ik bij het optreden van een petomaan geweest. Dat is iemand die professioneel scheten laat."

De meest bijzondere ervaring vond hij een tripje naar Lelystad. "Dat werd georganiseerd door Lowlands. Gingen we met vijftig man in een bus op safari naar Lelystad. De tourgids, schrijver Joris van Gasteren, vertelde vier uur lang onafgebroken alles over Lelystad. Ook dat is Lowlands."

Iggy Pop

"Het is ieder jaar weer een verrassing wat ik mee ga maken", gaat Maarten verder. "In het begin ging ik puur voor de grote artiesten. Zo heb ik Iggy Pop gezien bij de eerste editie. Hij treedt nu weer op, daar verheug ik me wel op. Maar tegenwoordig ga ik vaker naar de kleinere podia. Dat massale hoeft van mij niet meer zo. Ik denk dat dat de leeftijd is."

Desondanks is Maarten van plan om nog jaren door te gaan. "Ik kan nog heel wat edities mee. Ik heb een vriend van 64 en die gaat nog steeds. Waarom zou ik niet nog twintig jaar doorgaan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`