Nederland

Allerrijkste Nederlanders hebben 60 procent van het geld

04 juni 2014 17:07 Aangepast: 06 september 2015 16:55

De rijkste tien procent van de Nederlandse bevolking bezit meer dan zestig procent van het totale vermogen in ons land. Als er gekeken wordt naar de ‘waarde van bezit’ is de rijkdom in Nederland dus niet zo gelijkwaardig verdeeld.

Dat blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Toch bestaat het beeld dat er in Nederland flink wordt genivelleerd.

Volgens CBS wél eerlijke verdeler
Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam eerder deze week met cijfers over de inkomensongelijkheid. Daar komt Nederland juist wel als een echte verdeler uit de bus; we staan zelfs in de Europese top 5.

Maar volgens de WRR weet je onvoldoende als je alleen kijkt naar de verschillen in inkomens. Ook verschillen in vermogen vertellen wat over de kloof tussen arm en rijk. Het verschil tussen de rijkste tien procent en de armste tien procent is de laatste decennia bovendien behoorlijk gegroeid.

Minder vertrouwen
De WRR deed ook onderzoek naar de gevolgen van economische ongelijkheid. Grotere verschillen in inkomens kunnen volgens de raad leiden tot minder vertrouwen tussen mensen en in de politiek. Ook kan het minder economische groei tot gevolg hebben.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`