Nederland

'Veel meer incidenten bij Schiphol dan andere vliegvelden'

17 augustus 2017 03:59 Aangepast: 13 november 2017 13:25
Beeld © GEOPAHAS / YouTube

Schiphol heeft vaker te maken met ernstige incidenten dan andere grote vliegvelden in de wereld.

In 2016 kampte Schiphol met 47 zogenoemde 'runway incursions': situaties waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon in de beschermde zone komt van een baan die op dat moment wordt gebruikt voor een start of landing. Dat meldt het AD. Bij het New Yorkse vliegveld JFK bijvoorbeeld was dat maar vijf keer.

Ook London Heathrow telde in 2016 veel minder 'runway incursions' dan het kleinere Schiphol, namelijk dertien. Het gaat om incidenten waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon in de beschermde zone van een baan waar op dat moment net een vliegtuig landt of wil opstijgen. In sommige gevallen gaat het dan om bijna-botsingen. 

 

'Complexe layout'

Volgens de krant is de voornaamste oorzaak dat de landingsbanen van Schiphol in alle richtingen liggen en het vliegveld daardoor een 'complexe layout' heeft.  

De Nederlandse luchtverkeersleiding houdt het erop dat er in Nederland een betere meldingscultuur zou heersen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid slaat al langer alarm over de veiligheid in Schiphol. Deze week nog maakte de onderzoeksraad bekend dat er weer twee nieuwe incidenten worden onderzocht. De raad vindt dat de Schiphol voorlopig niet meer zou moeten mogen groeien, voordat duidelijk is wat de oorzaak is van al die incidenten.   

Meer op rtlnieuws.nl:
'Schiphol mag niet groeien voordat veiligheid is verbeterd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`