Nederland

Ambtenaren gemeenten leggen werk neer

18 juni 2014 05:47 Aangepast: 18 juni 2014 09:31
Beeld © RTL Nieuws/ANP

Mogelijk kom je in jouw gemeente vandaag voor een dicht loket te staan. Duizenden ambtenaren leggen vandaag tijdens een landelijke actiedag het werk neer om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten.

De ambtenaren zijn boos dat er na ruim een jaar onderhandelen nog steeds geen goede cao-afspraken zijn gemaakt. Zo houden ze een manifestatie bij het jaarcongres van hun werkgever, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Hendrik-Ido-Ambacht.

Loonsverhoging
De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. Ook willen ze afspraken maken over werkgelegenheid en het terugdringen van onzeker werk. Tijdens de gesprekken kwam de VNG niet met concrete verbeteringen, zeggen de bonden.

"Gemeentemedewerkers leveren al jaren aan koopkracht in, terwijl het werk alleen maar zwaarder wordt. Hier moet meer waardering van de werkgever tegenover staan", aldus Bert de Haas, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV.

Vuilnisstaking
Voorafgaand aan de manifestatie legden medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten van Amsterdam, Groningen en Utrecht drie dagen het werk neer. Die zijn verantwoordelijk voor het ophalen van vuil en afval in deze steden en het schoonhouden van de openbare ruimte.

Hoeveel gemeenteambtenaren vandaag naar de manifestatie komen is nog onduidelijk, maar het is niet uitgesloten dat in sommige gemeenten burgers voor dichte loketten staan, zegt de vakbond.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore