Herkomst verdachten

Oost-Europese criminelen overspoelen Nederland

19 juni 2014 18:30 Aangepast: 19 juni 2014 19:24
Diefstal noopt winkeliers tot het nemen van steeds verder gaande veiligheidsmaatregelen. Beeld © ANP

Criminelen uit Oost-Europa veroorzaken in Nederland een ongekende golf van criminaliteit. Ze zijn verantwoordelijk voor grote aantallen misdrijven als autodiefstal, winkeldiefstal en inbraak. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

ZIE OOK: Bekijk de herkomst van verdachten in jouw gemeente

Grote landelijke winkelketens zien in de eerste maanden van dit jaar een toename van 35 procent van het aantal winkeldiefstallen met een verdachte uit Oost-Europa. Het gaat dan vooral om Roemenen en Bulgaren. De schade voor het winkelbedrijf was vorig jaar nog 250 miljoen euro, maar zal dit jaar de 300 miljoen euro overschrijden, zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland.

Schade voor autoverzekeraars
Ook autodiefstal en diefstal van auto-onderdelen nemen enorm toe, zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. De schade voor autoverzekeraars is volgens het bureau in twee jaar tijd opgelopen van 40 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Volgens Verkerk komt dat vooral door goed georganiseerde bendes uit Oost-Europa.

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit ziet gestolen auto’s vooral naar Oost-Europa verdwijnen. "Transporten met complete auto’s gaan die kant op, en er worden ook regelmatig auto’s in het Oostblok teruggevonden, dus die link is er absoluut. Bovendien heb je heel veel technische kennis nodig om jonge auto’s te stelen en we weten dat die in het Oostblok wordt ontwikkeld".

Politie: forse toename
De Nationale Politie spreekt van een 'forse toename' van het aantal diefstallen gepleegd door Oost-Europese verdachten. "De bendes zijn zich verder aan het specialiseren en worden beter in het vinden en stelen van buit. En Nederland is een land met veel buit", zegt projectleider High Impact Crime van de politie Bart Willemsen tegen RTL Nieuws.

Ook uit politiecijfers, opgevraagd door RTL Nieuws, blijkt dat het aantal verdachten met Oost-Europese herkomst stijgt. Daarmee wijken ze als enige groep af van de heersende trend, die voor alle andere groepen een daling inhoudt.

Straf ontlopen
Vervolging van Oost-Europese verdachten is vaak lastig, omdat de helft van hen geen adres in Nederland heeft. Na voorarrest verdwijnen ze makkelijk uit het zicht en ontlopen zo hun straf.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore