Nederland

Zorgen bij Kamer en bonden over 'vliegende Fyra'

27 juni 2014 22:09 Aangepast: 27 juni 2014 22:10
In 2013 werd de NH90 voor het eerst ingezet in het Caribisch gebied. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer heersen zorgen over de problemen met de militaire helikopter NH90. De toestellen worden geteisterd door roestvorming en slijtage, waardoor Defensie geen nieuwe heli's meer koopt.

'Zorgwekkend', zo omschrijft Sultan Günal-Gezer van de PvdA de moeilijkheden. Ze is vooral bezorgd dat de operationele helikoptercapaciteit nog verder in het geding komt. Ook vreest ze dat er een helikoptertekort gaat ontstaan voor de antipiraterijmissies bij Somalië en de inzet in de Cariben.

Defensiewoordvoerder Raymond Knops van het CDA noemt het besluit 'heftig'. Het maakt volgens hem duidelijk dat de 'problemen heel groot zijn'. Hij spreekt van een 'vliegende Fyra'.

Grote miskoop
Ook de militaire vakbond AFMP/FNV maakt zich druk over de gevolgen voor de inzet. Anne Marie Snels noemde de NH90 in een tweet een 'grote miskoop'. "Weer minder materieel. Wat betekent dat voor inzet + piratenmissies JeanineHennis?"

Defensie heeft twintig NH90's besteld en er zijn dertien afgeleverd. Onderzoek heeft circa honderd mankementen opgeleverd bij de NH90. Minister Jeanine Hennis (Defensie) wil eerst van fabrikant NHIndustries weten welke oplossingen er komen en wie de kosten gaat betalen. Nederland heeft in de ontwikkeling en aanschaf van de NH 90 ruim 1,1 miljard euro gestoken.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore