Declaratiefraude ziekenhuizen

Tijdlijn: van 'oorsmeergate' tot ligdagfraude

01 juli 2014 06:02 Aangepast: 01 juli 2014 10:03
Beeld © ANP

Al jaren ettert het door: de fraude in de zorg. Hoe zat het ook alweer met deze declaratie-affaire? Kijk het terug in onze tijdlijn.

2008
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet een inval bij de Ommelander Ziekenhuis Groep. Die krijgt in 2011 een boete van een half miljoen wegens het declareren van complete ligdagen voor patiënten die maar een paar uur op de spoedeisende hulp zijn. Deze zaak is vooraf ter beoordeling aan het Openbaar Ministerie voorgelegd.

2011
NZa krijgt veel meer meldingen binnen van hoge rekeningen en schrijft een brief aan zorgverzekeraars met uitleg waar ze op moeten letten.

ZIE OOK: Hoe diep is de declaratiefraude-doofpot?

2012
'Oorsmeergate.' Een man uit Terneuzen stapt met een rekening van meer dan 1000 euro voor het uitspuiten van een oor naar de krant. De NZa krijgt daarop honderden meldingen binnen van patiënten.

Najaar 2012
NZa start project 'correct declareren'. Ze gaat ziekenhuizen met meldingen over hoge rekeningen om opheldering vragen. De toezichthouder meldt dit aan het OM.

November 2012
St. Antonius Ziekenhuis doet intern onderzoek naar zijn declaraties. Op 31 punten wordt verkeerd gedeclareerd.

December 2012
Inval kinderafdeling VUmc.

Januari 2013
NZa meldt aan het OM dat het Antonius één van de ziekenhuizen is die ze in het kader van 'correct declareren' onderzoekt. Er zijn signalen binnen gekomen over onder meer oorsmeerdeclaraties.

April 2013
Inval bij het St. Antonius Ziekenhuis door de NZa. Het ziekenhuis stelt een onderzoekscommissie samen die de omvang van de foute declaraties in kaart gaat brengen.

Mei 2013
Start onderzoek. Er blijkt veel meer aan de hand dan alleen oorsmeer. Het St. Antonius Ziekenhuis blijkt op grote schaal onrechtmatig te declareren. Het gaat net als in Ommelander om onder meer ligdagfraude.

September 2013
Eerste bevindingen van de onderzoekscommissie-St. Antonius Ziekenhuis zijn bekend. Het gaat om tientallen miljoenen. Het wordt besproken met het ziekenhuis, niet met het Openbaar Ministerie.

Februari 2014
Het St. Antonius Ziekenhuis krijgt een minimale boete van 2,5 miljoen euro. De boete had 20 miljoen kunnen zijn. Het moet 25 miljoen terugbetalen, maar betwist dat meteen.

Juni 2014
Ophef in politiek Den Haag om een deal van minister Schippers met de ziekenhuizen om honderdduizenden ziekenhuisdeclaraties niet meer te controleren op fraude. Ook de Tweede Kamer wil opheldering als uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de NZa het grootste fraudeonderzoek ooit heeft weggehouden bij het Openbaar Ministerie door op eigen houtje een boete op te leggen. Strafrechtelijke vervolging van fraudeurs is daardoor nooit meer mogelijk. De Tweede Kamer eist opheldering in een debat, dat vandaag om 16:00 uur plaatsvindt met de ministers van Volksgezondheid en Justitie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`