Enquête woningcorporaties

Vogelaar slaat terug: Altijd bakkeleien met Bos

02 juli 2014 12:03 Aangepast: 02 juli 2014 14:35
Beeld © RTL Nieuws/ANP

Ook oud-minister Ella Vogelaar hekelt de samenwerking tussen haar en partijgenoot Wouter Bos. Maar Vogelaar geeft wel een compleet ander beeld van hun werkrelatie.

Volgens Vogelaar kreeg ze van Bos geen enkele steun bij haar zoektocht naar geld voor de wijken. "Het was steeds touwtrekken en bakkeleien", zei ze voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. 

ZIE OOK: Bos had geen hoge pet op van ex-collega Vogelaar

Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) was bij het aantreden van het kabinet-Balkenende IV begin 2007 onaangenaam verrast toen ze merkte dat haar in het regeerakkoord geen eigen budget was toebedeeld voor wijkenaanpak. "Ergens een speerpunt van maken met een lege portemonnee is lastig."

Op de stoel van de corporaties
Vogelaar had een heel andere lezing dan toenmalig minister van Financiën Wouter Bos, die eerder op de dag door de commissie werd verhoord. Bos (indertijd ook PvdA-leider) veegde de vloer aan met Vogelaar omdat ze in haar poging geld los te peuteren voor wijkenaanpak haar mandaat zou hebben overschreden en steeds partij koos voor de woningcorporaties.

Vogelaar betwijfelde ook of het gat van 1 miljard euro in de begroting voor woningbouwbeleid het gevolg was van een ambtelijke rekenfout in de kabinetsformatie, zoals Bos eerder tegenover de enquêtecommissie verklaarde. Vogelaar hield tijdens haar verhoor ook de mogelijkheid van een bewuste keuze open.

Vogelaar ontkende niet dat ze in een gesprek met Bos en de topman van corporatiekoepel Aedes één lijn trok met de laatste. "Dat zei iets over de goede samenwerking met Bos en mij, zal ik maar eufemistisch zeggen", aldus Vogelaar.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore