Enquête woningcorporaties

'Iedereen is schuldig aan de bende bij de woningcorporaties'

09 juli 2014 15:30 Aangepast: 29 oktober 2014 17:27
Beeld © RTL Nieuws

Politiek verslaggever Jos Heymans volgde de afgelopen zes weken de parlementaire enquête over de woningcorporaties. Zijn conclusie: iedereen heeft boter op zijn hoofd.

Lees hier de antwoorden op de belangrijkste vragen over zes weken enquête.

1. Wat is de stand van zaken na zes weken enquête?
"Ik heb alle openbare verhoren gevolgd en daaruit blijkt dat alle partijen die betrokken waren bij de sociale woningbouw boter op hun hoofd hadden. Het begint met de politiek: ze lieten de corporaties vrijer vanaf de jaren negentig. Dat liep helemaal uit de hand. De corporaties werden niet keurig bestuurd, maar de bestuurders werden een soort ondernemers met heel veel geld. Met dat geld werd gespeculeerd, op zeer onverantwoorde wijze. Dat geldt niet voor de meeste woningbouwcorporaties, maar bij een paar liep het wel totaal uit de hand."

2. Met welk geld werd er dan gespeculeerd?
"Dat gebeurde met geld van huurders. Bij Vestia ging het bijvoorbeeld goed mis. Er is een verlies van 2 miljard euro, allemaal geld van huurders. Als de huurders dat verlies zouden moeten opbrengen, zouden alle mensen die huren bij Vestia iedere maand 40 euro extra moeten betalen."

3. Dus de politiek is medeschuldig?
"Jazeker, de regering heeft de corporaties hun gang laten gaan. Het ministerie had nauwelijks toezicht op wat er allemaal gebeurde. De Tweede Kamer deed eigenlijk ook niets. Ze hoorden wel af en toe wat verhalen en vroegen dan om opheldering, maar er zijn nooit besluiten genomen. Kortom: alle partijen hebben boter op hun hoofd en hebben met het geld van de huurders gesmeten."

4. Wat gaat er nu gebeuren met de resultaten van de enquêtecommissie?
"De commissie heeft nog veel meer informatie, want niet alle verhoren waren openbaar. De komende maanden worden gebruikt om een eindrapport te maken. De bedoeling is dat de het rapport ergens in oktober zal verschijnen. En dan komt daar ongetwijfeld een debat in de Kamer over. Daarna zal er wetgeving moeten komen, zodat er nooit meer zulke wantoestanden zullen plaatsvinden."

5. Kan justitie ook nog iets met alle nieuwe informatie?
"Dat zou zeker kunnen, daar hopen we morgen meer over te horen. Dan zal de enquêtecommissie een soort persbriefing houden en laten weten of ze mensen nog een keer willen horen. En of er mensen zijn de wellicht meineed hebben gepleegd. Dat zullen we morgen te horen krijgen. Wellicht dat de commissie besluit sommige mensen voor te dragen bij het Openbaar Ministerie op verdenking van meineed." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore