Geld en werk

Thomas wil comeback voor cassettebandjes en koopt fabriek: 'Het geluid is geweldig'

16 augustus 2017 11:46 Aangepast: 13 november 2017 09:40
Beeld © Thomas Baur

Cassettebandjes een nieuw leven inblazen, dat is wat de 36-jarige Thomas Baur van plan is met zijn nieuwe cassettebandjesfabriek. "Het cassettebandje is een Nederlandse uitvinding, dus wij moeten ervoor blijven zorgen dat hij blijft bestaan."

Voor Thomas is het cassettebandje vooral een bron van nostalgie. "Ik ben er echt mee opgegroeid. Ik weet nog dat ik vroeger een apparaat had waarmee ik bandjes kon opnemen", vertelt hij. "Ik was denk ik zes of zeven jaar oud. Dan kon ik liedjes opnemen van de radio, of zelf meepraten via de microfoon en zo m'n eigen radio-uitzending maken. Zo heb ik best wel veel bandjes gevuld met kinderonzin."

Beter dan streamen

Die bandjes zijn inmiddels in een doos beland – Thomas weet niet helemaal zeker waar die staat – maar dat betekent niet dat hij nooit meer cassettebandjes gebruikt. "Het is een heel fascinerend product. Ze zijn ruim 50 jaar geleden uitgevonden, maar zijn heel lang relevant gebleven en ze werken nog steeds goed."

"Er past bijvoorbeeld veel muziek op, wel 120 minuten, dat is meer dan een cd. Daarnaast klinkt de muziek op een cassettebandje veel beter dan de muziek die je streamt via bijvoorbeeld Spotify." Om muziek te kunnen luisteren via streamingdiensten, wordt het geluid eerst gecomprimeerd. "Maar dat betekent dat er veel waardevolle informatie verloren gaat."

Fabriek gekocht

"Wetenschappers zeggen dat je daar niets van hoort", zegt Thomas. "Maar het is alsof je een kleurenfoto kopieert met een zwart-witprinter. Je ziet nog steeds wat er op de foto staat, maar het is gewoon minder mooi."

"Om die reden is de LP de afgelopen jaren weer aan een opmars begonnen, en datzelfde kan nu ook gebeuren met het cassettebandje." Toen Thomas een paar maanden geleden in de VPRO-gids las dat de enige cassettebandjesfabriek in Nederland verkocht zou worden, werd hij dus enthousiast. "Ik heb de eigenaar, Kees, meteen gebeld en drie dagen later dronken we koffie en zijn we de onderhandelingen gestart."

Productie omhoog

Inmiddels is de koop rond en verwacht Thomas dat hij vanaf half september aan de slag kan met het produceren van cassettebandjes. "Ik wil het wat moderner aanpakken. Kees maakt op dit moment geen reclame, mensen komen bij hem terecht omdat hij simpelweg de enige is die cassettebandjes maakt."

"Ik wil actief op zoek gaan naar artiesten die hun muziek misschien uit willen brengen op cassettebandjes, en ik heb een Facebookpagina aangemaakt om onze generatie beter te kunnen bereiken. Op dit moment produceert Kees ongeveer 15.000 bandjes per jaar, dus ik denk dat ik de verkoop zeker omhoog kan krijgen. Het zal niet de 400.000 worden die het ooit was, maar het cassettebandje verdient een comeback."

Meer op rtlnieuws.nl:

`