Nederland

Voorlopig nog geen boete voor Franse hardrijders in Nederland

17 juli 2014 09:22 Aangepast: 17 juli 2014 10:28

Fransen die in Nederland te hard of door rood rijden, krijgen voorlopig nog geen boete thuisgestuurd.

Nederlanders die zo'n verkeersovertreding begaan in Frankrijk, kunnen sinds eind februari al wel een boete uit dat land ontvangen en dat vindt het CDA oneerlijk. Kamerlid Sander de Rouwe spreekt van een 'blunder' van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Volgens de woordvoerder van de minister worden de systemen momenteel aangepast om ook Franse kentekens te herkennen en de boetes door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) te kunnen verwerken en versturen. Nog dit jaar is dat voor elkaar en kunnen Fransen ook verkeersboetes uit Nederland krijgen, liet de woordvoerder weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Uitwisseling makkelijker
Nederland wisselt al kentekengegevens uit met Duitsland, België en Zwitserland bij verkeersovertredingen die met digitale apparatuur worden vastgesteld. Door een Europese richtlijn is die uitwisseling met meer EU-landen makkelijker geworden. Het ministerie heeft mensen eerder al gewaarschuwd dat ze vaker bestraft zullen worden als ze een verkeersovertreding in de EU maken.

Frankrijk heeft begin dit jaar de naam- en adresgegevens opgevraagd die bij Nederlandse kentekens horen en is in februari begonnen met het versturen van boetes. Andersom gaat dat volgens het ministerie dus later dit jaar gebeuren. Tot die tijd een 'carte blanche voor Fransen in Nederland', constateert Kamerlid De Rouwe.

 

RTL Nieuws
`