Nederland

Spullen MH17-slachtoffers terug, en nu?

07 augustus 2014 18:42 Aangepast: 07 augustus 2014 22:06
Nederlandse onderzoekers kamden de afgelopen dagen het rampgebied uit, op zoek naar menselijke resten en persoonlijke eigendommen Beeld © ANP

De persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, zijn per vliegtuig aangekomen in Nederland. Maar, wat gebeurt er nu met de spullen?

In totaal gaat het om 10 pakketten van een kubieke meter met bezittingen als fotoboeken, sieraden, camera's, agenda's, paspoorten, knuffels en koffers. Rond 20.00 uur kwam het toestel aan op vliegbasis Eindhoven. Daar werden ze overgedragen aan de politie, die drie doelen voor ogen heeft:

  1. Om te beginnen wordt gekeken of de spullen gebruikt kunnen worden voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. 
     
  2. Verder kunnen de goederen helpen bij het identificatieproces. Spullen die direct herleidbaar zijn naar slachtoffers, zoals een paspoort of een pasje van een sportclub, kunnen de forensisch experts die aan het werk zijn in de kazerne in Hilversum, enorm helpen.
     
  3. Als bezittingen niet voor het onderzoek of identificatie gebruikt worden, bekijkt de politie of ze herleidbaar zijn naar de slachtoffers. Als dat zo is, dan gaan ze terug naar de nabestaanden. Dat wordt dan via de familierechercheurs geregeld.

Zijn spullen niet herleidbaar? Dan gaan ze terug naar Malaysia Airlines. De luchtvaartmaatschappij is vervolgens wettelijk verplicht om de bezittingen terug te bezorgen aan de nabestaanden.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore