Satellietbeeld MH17

Groot deel rampgebied niet onderzocht door missie

09 augustus 2014 18:14 Aangepast: 13 augustus 2014 21:11
Beeld © RTL Nieuws

Brokstukken van de MH17 liggen verspreid over een gebied van meer dan 60 vierkante kilometer, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van hoogwaardige satellietkaarten. En de Nederlands missie heeft een groot deel van het rampgebied nog niet zelf doorzocht.

RTL Nieuws onderzocht voor het eerst beelden van het rampgebied vanuit de lucht. Twee hoogwaardige satellietkaarten van 16 juli (een dag voor de ramp) en 26 juli vormen de basis van dat onderzoek. Doel? Controleren hoe het terugbrengen van de lichamen van de slachtoffers verloopt en hoe er meer helderheid komt over de oorzaak van de crash. Door het in kaart brengen van het spoor van brokstukken.

Op de kaarten zijn geen menselijke details, zoals lichamen te zien en ook geen persoonlijke bezittingen.

Vergelijk de satellietfoto's van voor en na de crash

Thumbnail


Klik op de kaart om zelf te zoeken

De beelden laten zien dat de crash site omvangrijk is. Van oost naar west gaat het om meer dan 10 kilometer. Van noord naar zuid 8 kilometer. En mogelijk liggen er ten westen van de kaart nog meer brokstukken. De OVSE houdt een kaart van de crash site aan van 234 km2.

ZIE OOK: Ontdek de belangrijkste locaties

De hoogwaardige satellietbeelden, van het Amerikaanse bedrijf Digital Globe, zijn tot op de vierkante centimeter onderzocht door het Nederlandse bedrijf NEO.

Als je de satellietbeelden van voor en na de crash vergelijkt zijn er zeker 1040 verschillen zichtbaar. Verschillen die niet verklaarbaar zijn door andere oorzaken dan de crash. Duidelijke brokstukken in akkers of weilanden, maar ook een spoor van vermoedelijk kleinere delen. “Ze liggen ook verspreid over het gebied. Eigenlijk in een waaier over het gebied heen en ik denk dat dat alleen maar te wijten is aan de crash", zegt Corné van der Sande van NEO.

Boeren werken door
Uit de analyse van NEO blijkt ook een aantal andere opvallende zaken. Zo werken boeren in het gebied gewoon door. Ook op velden waar brokstukken liggen. "We zien hier een landbouwperceel waar graan op verbouwd wordt en het moment van deze opname vindt de oogst plaats. We zien ook duidelijk een combine rijden. En je ziet de sporen die de combine achterlaat in een gebied waar mogelijke brokstukken liggen",  aldus Van der Sande.

Vergelijk de satellietfoto's van voor en na de crash

Thumbnail


Klik op deze kaart om het gebied te bekijken met een 'slider' (werkt niet op tablet en mobiel)

Veel plekken niet zelf bezocht
Een groot deel van het brokstukkenspoor ligt in een deel van het rampgebied dat door het Nederlands-Australische onderzoeksteam niet zelf is doorzocht. Een kaart die de Nationale Politie aan RTL Nieuws heeft vrijgegeven laat dat zien. Een spoor van honderden brokstukken ligt in het noordwesten van deze kaart, waaronder een aantal grote brokstukken nabij de dorpjes Orlovo-Ivanivka en Dymytrova ten noorden van Petropavlivka. Dorpjes die middenin de frontlinie liggen.


Thumbnail


(Klik op de kaart voor een grotere weergave)

Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie erkent dat het onderzoeksteam in grote delen van het rampgebied nog niet is geweest. "In het cluster is niet gezocht omdat dit te gevaarlijk was. Het is onwaarschijnlijk dat daar menselijke resten worden gevonden gezien de vindplaats van eerdere lichamen en inzichten van deskundigen." Toch wil hij voor de camera van RTL Nieuws niet uitsluiten dat in dit gebied nog slachtoffers liggen. De Nationale Politie heeft in reactie op het onderzoek van RTL Nieuws een factsheet gemaakt.

Afgelopen vrijdag is de zoekactie van het Nederlands-Australische team voorlopig afgebroken. Het is niet duidelijk of het team weer zal terugkeren en als zij terugkeren is het uiterst onzeker wat zij dan nog in dit gebied aantreffen. "De missie heeft gewerkt in heel moeilijke omstandigheden en ze hebben gedaan wat ze konden. Maar tevreden over het resultaat zijn we nog niet."

Zoek mee
Heeft u beelden of andere informatie met gps- of geo-tags van dit rampgebied? RTL Nieuws stelt dit project open voor fotografen, journalisten, cameramensen of andere ooggetuigen die deze beelden beschikbaar willen stellen. Mail naar oproep@rtl.nl.

RTL Nieuws
`