Missie MH17 stilgelegd

Deze onderzoekers blijven in Oekraïne

11 augustus 2014 20:59
Beeld © EPA

De Nederlandse missie in Oekraïne is afgebroken omdat het te gevaarlijk is. Maar dat betekent niet dat alle Nederlanders weg zijn uit het land. Deze onderzoekers zijn nog actief in het land.

ZIE OOK: Is het stoppen van de missie verstandig?

Repatriëringsmissie
In Kiev en Charkov blijven circa 30 Nederlanders. Daar zit het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg niet meer bij. Hij blijft missieleider, maar is voorlopig aan het werk in Amsterdam, waar hij politiechef is. Hij heeft wel een plaatsvervanger in Kiev. De andere achterblijvers hebben de taak om eventuele vondsten die bijvoorbeeld de lokale bevolking aan hen overdraagt, naar Nederland te brengen. Ze moeten er ook voor zorgen dat zoekwerk weer snel opgepakt kan worden als daartoe besloten wordt.

Onderzoeksraad voor Veiligheid
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft bijna al haar circa 25 Nederlandse en buitenlandse onderzoekers weggehaald uit Soledar, Charkov en Kiev. Het onderzoek gaat door vanuit Den Haag, maar één Nederlandse vertegenwoordiger is achtergebleven op de ambassade in Kiev om werkafspraken te maken tussen verschillende partijen ter plaatse. Het is de OVV de afgelopen weken niet gelukt om de rampplek te bereiken, maar de raad wil over enkele weken een rapportage met eerste bevindingen publiceren op basis van informatie uit de zwarte dozen, satellietbeelden en foto's van wrakstukken. Indien de veiligheidssituatie het toelaat, wil ze alsnog naar de rampplek.

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) voert het strafrechtelijk onderzoek uit naar de vliegramp. Daarvoor werkt ze samen met alle andere landen die ingezetenen aan boord van MH17 hadden, plus Oekraïne. Daags na de ramp stuurde het OM een Nederlandse officier van justitie naar Kiev. Hij is inmiddels afgelost en hoe lang zijn opvolger blijft, is nog niet duidelijk. "Onze officier van justitie zit er vooral vanwege de internationale contacten met andere autoriteiten", laat een woordvoerder weten. "Het onderzoek is nog volop gaande." Details daarover wil hij niet kwijt. Ook kan hij niet zeggen of het OM, indien de veiligheidssituatie het toelaat, nog naar de rampplek toe gaat. "We sluiten het niet uit, maar dat is een stap verder."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore