Verzet tegen aanpak topinkomens

'Duizenden artsen verdienen straks meer dan hun bazen'

22 augustus 2014 17:32 Aangepast: 06 september 2015 16:57

Als het kabinet het salarisplafond voor bestuurders in de semi-publieke sector verder verlaagt, verdienen 4.300 medici in universitair medische centra (umc’s) straks meer dan de 24 tot 30 bestuurders van die centra.

Dit stelt de Nederlandse federatie van universitair medische centra (NFU) in een brief aan minister Plasterk (pdf).

Plasterk wil per 1 januari van 2015 een salarisplafond invoeren van 170.000 euro voor bestuurders in de (semi-)publieke sector. Het betekent een verdere verlaging van een plafond van 230.000 euro, dat sinds begin 2013 geldt.

Fel verzet
De NFU is één van tientallen brancheorganisaties die zich fel verzetten tegen een verdere verlaging, blijkt uit onderzoek van RTL Z. "Bij doorvoering van (de verlaging) wordt de inkomensachteruitgang (voor bestuurders) dusdanig substantieel dat dit naar onze inschatting gaat leiden tot wezenlijke problemen bij de vacaturevervulling”, stellen de voorzitters van de raden van toezicht van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland in een brandbrief.

ZIE OOK: Massaal verzet van bestuurders tegen lager salaris

"Bestuurders gaan minder verdienen dan de in de cao vastgestelde salarissen voor 4300 academisch medisch specialisten, hoogleraren/medisch specialisten en afdelingshoofden/medisch specialisten", stellen voorzitters als Alexander Rinnooy Kan, Hans Alders, Loek Hermans, Cees Maas, George Möller en Johan van der Werf.

Gemiddelde inkomen ziekenhuis
De 24 tot 30 bestuurders bij de acht universitair medische centra maken nog geen 1 procent uit van degenen die straks meer verdienen dan 170.000 euro per jaar. En ze verdienen straks minder dan drie keer het gemiddelde inkomen in een universitair ziekenhuis, want dat bedraagt exclusief vergoedingen net geen 54.000 euro per jaar, aldus de voorzitters.

Een verdere verlaging van het salarisplafond leidt bij de umc’s tot 'een hoogst onevenwichtige salarisopbouw en een bedreiging van de bestuurlijke continuïteit'. De voorzitters van de Raden van Toezicht van de ziekenhuizen waarschuwen dan ook 'ernstig' voor de gevolgen van de voorgenomen verlaging van het salarisplafond.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore