Verzet tegen aanpak topinkomens

'Een ministerssalaris is eigenlijk hoger dan 170.000 euro'

22 augustus 2014 17:45 Aangepast: 06 september 2015 16:57
Premier Rutte stapt in zijn dienstauto. Ook deze auto wordt vervangen. Beeld © ANP

Het salaris van een minister is eigenlijk hoger dan 170.000 euro per jaar. Dat stelt adviesbureau Axyos in reactie op de plannen van minister Plasterk (Binnenlandse zaken) om de salarissen van bestuurders in de semi-publieke sector te verlagen.

Plasterk wil dat bestuurders in de semi-publieke sector per 2015 niet meer mogen verdienen dan 170.000 euro per jaar. Zittende bestuurders moeten hun eventueel hogere huidige salarissen in 2022 hebben afgebouwd tot wat hij 'een ministerssalaris' noemt.

Dienstauto
Maar dat ministerssalaris is eigenlijk hoger dan 170.000 euro, merkt een adviesbureau op (pdf). Dat komt omdat ministers gecompenseerd worden voor het privégebruik van hun dienstauto. Bestuurders in de semi-publieke sector worden dat niet.

ZIE OOK: Massaal verzet topbestuurders tegen lager salaris

Adviesbureau Axyos schat dat de werkelijke bezoldiging van een minister ongeveer 220.000 euro is, inclusief bijtelling van de auto en compensatie van fiscale nadelen. Maar de norm voor bestuurders in de semi-publieke sector is straks desondanks 170.000 euro, fors minder.

Veiligheid
Plasterk rechtvaardigt dit verschil in behandeling door er op te wijzen dat ministers geen keuze hebben wat betreft het privégebruik van hun dienstauto: hun veiligheid schrijft dit voor.

Maar de bestuurders zijn van dit argument niet onder de indruk. Zij verzuchten dat de enigen die zich straks niet aan het nieuwe salarisplafond van 170.000 euro houden de ministers zelf zijn.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore