Missie MH17 stilgelegd

'Rusland vraagt als enige aandacht voor MH17'

25 augustus 2014 19:37 Aangepast: 25 augustus 2014 21:42
Beeld © EPA

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken probeert Rusland nog als enige aandacht te vragen voor de ramp met vlucht MH17.

Na alle beschuldigingen aan het adres van Rusland en de pro-Russische separatisten in Oekraïne 'doet niemand zijn mond meer open', aldus Lavrov.

Volgens hem is het onderzoek ook niet transparant. Lavrov hekelt het gebrek aan openheid bij de vraag waarom onder meer de opnames van zwarte dozen nog niet zijn vrijgegeven, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. 

Separatistenleider Andrej Poergin liet maandag weten dat de wrakstukken nog steeds op de rampplek liggen. "Niemand verzamelt ze. Blijkbaar heeft niemand ze meer nodig", liet hij weten aan persbureau Interfax.

Zie ook: Onderzoek MH17 doelbewust belemmerd

Een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die belast is met het onderzoek naar de ramp, liet weten dat de OVV wel degelijk geïnteresseerd is in de resten van het vliegtuig, maar dat het niet onmogelijk is om zonder de wrakstukken goed onderzoek te doen. 

Ze kon niet direct aangeven waarom er eerder, toen de Nederlands-Australische onderzoeksmissie in Oekraïne was, geen van de wrakstukken mee is genomen. "De repatriëring van en de zoektocht naar lichamen had de absolute prioriteit", zei ze.

Hoop niet opgegeven
De OVV heeft de hoop niet opgegeven om naar de plek des onheils af te reizen, maar zolang de veiligheidssituatie dat niet toelaat, kan daar geen sprake van zijn, aldus de woordvoerster.

Eerder vandaag werd bekend dat de separatisten het zoekwerk naar slachtoffers op de rampplek van vlucht MH17 veel ernstiger hebben belemmerd dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore