Nederland

'Iemand dronken voeren is niet strafbaar, in de billen knijpen wel'

15 augustus 2017 17:22 Aangepast: 19 oktober 2017 14:35
Beeld © iStock

Taylor Swift krijgt een symbolische schadevergoeding van één dollar omdat een radio-dj haar onder haar rokje in haar billen kneep. Taylor Swift is niet de enige. Een club in Rotterdam is zelfs drie maanden gesloten nadat meerdere vrouwen werden aangerand of verkracht na een bezoekje aan de club. Dit is wat wel en niet mag.

Klaas Rozemond, universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Amsterdam.

Is het strafbaar om iemand dronken te voeren?

"Nee, iemand dronken voeren is geen strafbaar feit. Wat je niet mag doen is iemands gezondheid opzettelijk in gevaar brengen door bijvoorbeeld alcohol. Dat is misbruik en dat is strafbaar. Denk hierbij aan comazuipen of iemand zo dronken voeren dat diegene zijn of haar bewustzijn verliest en hiervoor naar het ziekenhuis moet."

Wat mag wel? Een seksueel getinte opmerking, iemand in de billen knijpen?

"Een seksueel getinte opmerking is niet strafbaar, maar billen knijpen wel. Dat is een vorm van aanranding en dus strafbaar. Hier kun je acht jaar voor krijgen, maar dat wordt in de praktijk nooit opgelegd. De dader krijgt meestal een taakstraf. De grens ligt bij een betasting met een seksuele bedoeling. Als een kind een vrouw in haar billen knijpt wordt dat gezien als pesterij. Als een volwassen man ditzelfde doet in een café en er een seksueel getinte opmerking bij maakt, dan is dat strafbaar."

LEES OOK: Patricia werd gedrogeerd in Rotterdamse club: 'Ik was helemaal aan het schuimbekken'

Kan je dronken instemmen met seks, maar daarna zeggen dat je misbruikt bent? 

"Ik denk het wel. In de wet staat dat het strafbaar is om ontucht te hebben met iemand die bewusteloos is of die een verminderd bewustzijn heeft. Als de dader weet dat het slachtoffer zo dronken is dat hij of zij niet meer kan zeggen wat hij of zij wil en niet meer in staat is om weerstand te bieden, dan mag je daar geen seks mee hebben. Seks met iemand die bewusteloos is, is sowieso strafbaar."

Is het misbruik als iemand te dronken is om toestemming te geven voor seks?

"Absoluut. Dit geldt ook als iemand ja zegt tegen seks, maar diegene is zo beneveld door de alcohol dat hij of zij niet meer weet dat ze toestemming geeft. Wat belangrijk is: de dader moet zich er bewust van zijn dat iemand te veel heeft gedronken om nog toestemming te kunnen geven."

Heeft een slachtoffer dat drinkt of drankjes aanneemt van iemand schuld aan het misbruik?

"De schuld van het slachtoffer is niet relevant voor de strafbaarheid van de dader. Als iemand eerst nee zegt en daarna met veel wijntjes dronken wordt gevoerd en met je meegaat, dan heeft de dader het slachtoffer opzettelijk in een weerloze toestand gebracht. Dat mag niet. Dit geldt uiteraard ook als je drugs in iemands drankje doet. Op verkrachting staat maximaal twaalf jaar gevangenisstraf, maar dat wordt weinig gegeven. Het verschilt per slachtoffer wat uiteindelijk de straf is."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`