Nederland

Universiteit Utrecht in top-50 beste universiteiten ter wereld

15 augustus 2017 11:01 Aangepast: 13 november 2017 09:17
Beeld © ANP

De Universiteit Utrecht is voor de vijftiende keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai.

Utrecht neemt op de wereldwijde lijst de 47ste plaats in. Een jaar eerder stond de Utrechtse universiteit nog op de 65ste plek.

Harvard en Stanford

De Rijksuniversiteit Groningen, de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, maakt een sprong van dertien plaatsen en staat nu op 59. Ook de universiteiten van Leiden (88) en Rotterdam (73) stijgen op de ranglijst van vijfhonderd universiteiten.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge. De top-100 wordt dit jaar gedomineerd door in totaal 48 Amerikaanse universiteiten.

Thumbnail

De campus van de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park De Uithof. (Foto: ANP)

Onderzoeksresultaten

De 'ARWU-ranking' bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten. De beste vijfhonderd worden opgenomen in de ranking.

Er wordt vooral gekeken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore