John en Linda de Mol afgeperst

Van dreigbrief tot bekentenis. Reconstructie afpersing De Mol

05 december 2014 12:05 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Beeld © ANP

John en Linda de Mol zijn meer dan een jaar afgeperst door een 70-jarige man uit Zeist. Ruim twee maanden nadat de politie de zaak naar buiten bracht, kon de verdachte worden aangehouden. Een reconstructie.

 • Sinds 31 oktober 2013 worden John en Linda de Mol afgeperst door één of meerdere personen. Op die dag kregen zij een brief. De familie doet direct aangifte bij de politie.
 • De maanden daarna komen er meer brieven binnen, waarin John de Mol onder druk wordt gezet om een groot geldbedrag af te geven. Doet hij dat niet, dan wordt gedreigd dat zijn zus Linda, haar kinderen en hun naasten iets zal overkomen.

ZIE OOK: 'Familie De Mol staat zwaar onder druk'

 • De brieven worden bezorgd op de thuisadressen van Linda en John de Mol zelf, maar worden ook door de politie op andere plekken gevonden. De familie moet op de brieven reageren via het plaatsen van advertenties.
 • Op donderdag 18 september worden vier nieuwe brieven gevonden, en dit brengt de zaak in een stroomversnelling. De eerste wordt bezorgd op het thuisadres van John de Mol in Blaricum en zit op een doos met gebakjes die daar ’s ochtends door een bakker wordt afgeleverd. Het gebak blijkt op maandag 15 september bij de Blaricumse bakkerij Wassenaar te zijn besteld.

Thumbnail

 • De tweede brief ligt onder een baksteen onder een bankje naast een brievenbus op de Nieuw Blaricumerweg/hoek Sparrenlaan in Huizen (Crailo). Wanneer de steen is neergelegd staat niet vast, maar het ligt voor de hand dat dat is gedaan op die donderdag 18 september of kort daarvoor.
 • Bij een boom op de parkeerplaats van Slot Zeist aan de Zinzendorflaan in Zeist wordt de derde brief gevonden.

ZIE OOK: Afpersing John de Mol speelt al bijna een jaar

 • Op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist wordt eveneens op donderdag 18 september de laatste brief gevonden. Het kan zijn dat bezoekers van de begraafplaats dus iets belangrijks hebben gezien, meldt de politie.
 • Op 30 september komt de politie met de zaak naar buiten. In Opsporing Verzocht wordt een compositiefoto getoond van iemand die de gebakjes besteld heeft die bij John de Mol zijn bezorgd. Het gaat om een blanke man van ongeveer 70 jaar oud, tussen de 1.75 - 1.80 meter lang met een normaal postuur, kort heel dun grijzig haar en hij draagt een bril. Hij spreekt normaal Nederlands en hij draagt die dag een lichtblauw overhemd met een vrij grote ruit.

Thumbnail

 • Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, een vertrouweling van De Mol, zegt in RTL Late Night dat de toon van de brieven 'badinerend' is. De afzender maakt er volgens De Vries een spel van: "Meneer de Mol, u houdt toch van spelletjes? Ik meen dat u zich bekommert om het welzijn van uw zus en kinderen", zou de afperser in zijn brieven hebben geschreven.

ZIE OOK: Afperser wilde spel spelen met John de Mol

 • Na de uitzending van Opsporing Verzocht komen al gauw zo'n 100 tips binnen. In de telefoontjes worden veel namen genoemd, laat de politie weten aan RTL Nieuws. Veel mensen denken dat ze iets hebben gezien in Blaricum, Huizen of Zeist, waar dreigbrieven zijn gevonden.
 • Het is de politie nog niet duidelijk of het om een eenmans- of georganiseerde actie gaat. Er is DNA gevonden op een dreigbrief. Het is van een man, maar het DNA matcht met niemand in de politiedatabank.
 • Op 1 oktober meldt de politie dat zij al meer dan 150 tips binnengekregen heeft.
 • Viola Holt zegt de man op de compositietekening te herkennen. Ze zegt zelf ook door hem bedreigd te zijn.
 • De politie maakt op 10 oktober bekend dat er opnieuw een dreigbrief is binnengekomen bij de politie. In de brief staan aangescherpte eisen tegen de familie. Inmiddels zijn er 500 tips bij de politie over de zaak binnengekomen. Maar er zijn nog geen aanhoudingen.

ZIE OOK: Afperser John en Linda de Mol gearresteerd

 • 'Klassiek recherchewerk' leidt de politie naar Zeist, waar de verdachte zou kunnen wonen. Inmiddels zijn er 700 tips binnengekomen bij de politie. De gouden aanwijzing zit daar niet tussen, maar op woensdagavond 3 december wordt wel een 70-jarige Zeistenaar opgepakt en worden er spullen in beslag genomen.
 • Een dag later, donderdag 4 december, heeft het Nederlands Forensisch Instituut een DNA-match tussen het DNA van de verdachte en sporen die eerder in de zaak gevonden zijn. Als de bejaarde man met dit feit geconfronteerd wordt, bekent hij de afperser van de familie De Mol te zijn.
 • Op vrijdag 5 december 2014 maakt de politie bekend de afperser van de familie De Mol te hebben aangehouden. De familie De Mol reageert opgelucht en zegt 'blij te zijn dat het nu tot een einde is gekomen'. Het lijkt erop dat de afperser geen bekende van de familie is.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`