John en Linda de Mol afgeperst

Afpersing, wat doe je ertegen?

01 oktober 2014 15:09 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Beeld © ANP

Een anonieme afperser terroriseert het leven van John en Linda de Mol. Hoe pak je zo iemand aan en wat voor types zijn deze daders?

We vroegen het Hans Slaman. Hij is directeur van beveiligingsbedrijf international Security Partners en heeft naar eigen zeggen de afgelopen 25 jaar bij tientallen afpersingszaken geadviseerd. 

1. Gisteren maakte de politie bekend dat de familie van De Mol wordt afgeperst, waarom zou de politie met deze informatie naar buiten zijn gekomen?
Dat is een strategische keuze geweest van de politie. Als ik uitga van de berichten in de media, is dit begonnen met een anonieme brief. Zoiets heeft een enorme impact op de familie: je wordt bedreigd, maar je weet niet door wie. Die onzekerheid is heel vervelend. 

Voor de politie is het natuurlijk ook lastig om iemand te vinden aan de hand van een anonieme brief. Vroeger kon je nog het handschrift van rancuneuze oud-medewerkers gaan vergelijken, maar als je een geprinte brief hebt, is dat lastig. De afgelopen maand is er meer activiteit geweest: meerdere brieven en er is gebak bezorgd. Dan kun je als de politie meer doen, bijvoorbeeld naar de bakkerij gaan. 

ZIE OOK: Verdachte afpersing familie De Mol is 'jaar of 70'

Het is dan ook een afweging om de hulp van het publiek in te roepen. De daders weten dat er op hun gejaagd wordt. Misschien stoppen ze dan wel, of worden ze zenuwachtig en gaan ze fouten maken.  

2. Wat zijn afpersers voor types? 
Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten daders. De ene groep is echt uit op het geld. De andere groep wil iemand of zijn of haar familie echt wat aandoen, die voelt zich bijvoorbeeld ontzettend slecht behandeld door diegene. 

3. Wie zijn meestal het slachtoffer in dit soort zaken?
Het zijn vaak bekende mensen waarvan de buitenwereld denkt dat ze vermogend zijn. Bijvoorbeeld mensen die veel in de media komen of prominente zakenmensen. Het zijn ook vaak mensen die gewend zijn om de lijnen uit te zetten. Dat maakt zo'n afpersing ook extra zwaar voor deze mensen omdat ze in dit geval juist niet de touwtjes in handen hebben. 

ZIE OOK: Wie perst John en Linda de Mol af? Een reconstructie

4. Wat moet je doen als je zo'n afpersbrief op je mat krijgt? 
Het allerbelangrijkste is: zoek hulp van professionals. Je moet niet denken dat je een gelauwerde zakenman bent die het allemaal zelf wel kan oplossen. Dit is niet te vergelijken met andere onderhandelingen, hierbij ben je zelf emotioneel betrokken. 

5. En dan? 
De opsporing en aanhouding van de verdachte is echt een taak van de politie. Wij maken daarnaast een risico-analyse. Moet iemand beveiligd worden of is het genoeg om het huis extra te beveiligen? Mogen familieleden nog alleen met de auto? 
Je moet mensen ook uitleggen waar ze zich op voor moeten bereiden. Dit soort zaken duren meestal eerder maanden dan weken. 

6. In de zaak van de familie De Mol wordt er met de afperser gecommuniceerd via advertenties in de krant, is dat gebruikelijk? 
Ja, dat gebeurt inderdaad al jaren. Ook toen bijvoorbeeld Freddy Heineken werd ontvoerd, is op deze manier met de daders gesproken. Het is bijna altijd de afperser die bepaalt hoe er wordt gecommuniceerd. Er wordt dan afgesproken om in een bepaalde krant in een bepaalde rubriek - vraag&aanbod bijvoorbeeld - een advertentie te plaatsen. Er worden dan codewoorden gebruikt om te communiceren. 

7. Hoe eindigen de meeste afpersingen?
Bij alle zaken waarbij ik betrokken was, is de dader uiteindelijk gepakt. Er is nooit betaald. Een kritiek moment is de geldoverdracht. De dader wil geld en moet dat geld op de één of andere manier ontvangen. Hij of zij moet het geld ergens ophalen, of het geld moet op een anonieme rekening gestort worden. Dan worden de meeste daders uiteindelijk gepakt. 

8. Hoe gaat het met families na zo'n zaak? 
Als de afpersing voorbij is, blijkt de impact vaak nog groot. Onze ervaring is dat het oppakken van het normale leven vaak nog lastig is. Als je een lange tijd onder een strak regime - je kunt niet spontaan iets doen - hebt geleefd, kost het veel moeite om het normale leven weer op te pakken. 

9. Hoe vaak komen dit soort zaken voor?
Dat is erg moeilijk te zeggen: niet alle zaken komen aan het licht, en het wordt ook nergens precies bijgehouden. Wij adviseren in zo'n tien vergelijkbare zaken per jaar, ik schat dat het in totaal om enkele tientallen per jaar gaat.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore