Ga naar de inhoud
Nederlandse jihadisten

Syriëganger: Desnoods vecht ik tegen mijn vader

Beeld © RTL Nieuws/CBS

Yilmaz komt uit Nederland, maar is nu al twee jaar jihadist in Syrië. Hij vecht voor de vestiging van een islamitische staat met islamitische wetten; het Westen is voor hem 'een hypocriete bende'. De Amerikaanse zender CBS interviewde de Nederlander.

Yilmaz besloot naar Syrië te vertrekken nadat hij was gestopt met zijn carrière als beroepsmilitair. "Ik voelde de noodzaak om te gaan vechten, als mens en als moslim natuurlijk, want het waren de moslims die in de verdrukking zaten in Syrië."

ZIE OOK: Nederlandse jihadist toont verwoesting Syrië

Hij besloot zijn ervaring in te zetten in de strijd tegen het regime van Assad in Syrië. Hij geeft militaire training aan islamitische rebellen die tegen het regime vechten en soms vecht hij ook zelf mee. "Desnoods vecht ik tegen mijn vader."

Assad is de vijand
Hij zegt zelf de afgelopen twee jaar te zijn geradicaliseerd. "We willen andere wetgeving hier, niet jullie wetgeving maar islamitische." Hij vecht niet mee met de terreurbeweging Islamitische Staat, maar hij wil de daden van IS ook niet veroordelen. Voor hem is de grote vijand het regime van Assad. 

Terug naar Nederland wil Yilmaz niet meer. "Het enige dat ik mis is het eten, de elektriciteit en het warme water, maar ik wil in een islamitische staat wonen", zegt de oud-beroepsmilitair in het interview.

Dat kun je hier in de versie van CBS in zijn geheel bekijken. 

 

Bron: RTL Nieuws