Onderzoek MH17-vliegramp

Herinneringspenning voor hulpverleners MH17

15 oktober 2014 13:36 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Nederlandse onderzoekers kamden de afgelopen dagen het rampgebied uit, op zoek naar menselijke resten en persoonlijke eigendommen Beeld © ANP

Alle hulpverleners die hebben geholpen bij het bergen en identificeren van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne en het verzamelen van hun bezittingen, krijgen als eerbetoon een herinneringspenning van Nederland.

Dat kondigde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de ramp met vlucht MH17.

De penning is niet alleen bestemd voor Nederlandse forensisch experts en anderen die in Oekraïne of in Nederland betrokken zijn geweest bij de nasleep van de ramp. 

Oekraïense hulpverleners
Ook de Oekraïense hulpverleners die direct in het rampgebied stoffelijke resten en spullen hebben geborgen, krijgen er een. "Ze hebben belangrijk werk gedaan en daar past een eerbetoon bij'', aldus Opstelten.

Het is volgens hem geen goedmakertje voor de kritiek die het kabinet in de eerste dagen na de ramp uitte op lokale reddingswerkers. Zo sprak premier Mark Rutte openlijk zijn afkeer uit voor de manier waarop mensen tussen de brokstukken liepen te 'rotzooien' met de persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers. Achteraf bleek dat anders te liggen en erkende het kabinet dat de reddingswerkers op een correcte manier zijn omgegaan met de spullen en de stoffelijke resten.

"Het kabinet had grote zorgen, er waren beelden van. Dan mag je ook razend zijn. Maar dat neemt niet weg dat de mensen goed werk hebben gedaan'', zei Opstelten na afloop van het Kameroverleg.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore