Nederland

Theo van Gogh 10 jaar dood

02 november 2014 08:55 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Beeld © ANP

Het is nu precies 10 jaar geleden dat Theo van Gogh op straat werd vermoord.

Op dinsdagmorgen 2 november 2004 rond negen uur 's ochtends werd de regisseur en columnist vermoord. Hij fietste door de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost, op weg van huis naar zijn kantoor, toen hij door Mohammed B., ook te fiets, werd beschoten.

Minuut stilte
Om 14:00 uur vanmiddag wordt een minuut stilte gehouden op de plek waar Theo van Gogh werd vermoord. Daarna gaan mensen naar het beeld De Schreeuw in het Oosterpark, dat is geplaatst ter nagedachtenis aan de vermoorde cineast. De herdenking is een initiatief van onder meer de stichting Vrienden van Pim Fortuyn.

ZIE OOK: Lieuwe van Gogh: Ik was er ziek van

RTL4 zendt vanavond de documentaire Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh uit, over de zoon van de filmmaker die 13 jaar was toen zijn vader stierf. Hierin vertelt hij samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem hoe hij de moord heeft beleefd. Op NPO 2 is de onlangs verschenen politieke thriller 2/11 Het spel van de wolf te zien, over de periode na de moord op Van Gogh. Zijn goede vrienden Theodor Holman en Gijs van de Westelaken schreven het scenario voor de film.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore