Sociaal leenstelsel studenten

SP: doel leenstelsel is studeren tegengaan

04 november 2014 19:11 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

De SP denkt dat het kabinet met het nieuwe leenstelsel voor studenten erop uit is om het aantal studenten terug te dringen. "Het wordt niet hardop gezegd, maar het is wel een gedachte. Er zijn te veel studenten, laten we een drempel opwerpen", zei SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Volgens Van Dijk staat het vast dat veel studenten zullen afhaken als de basisbeurs, nu een gift, wordt omgezet in een lening. "Studeren wordt immers duurder, zeker voor de middengroepen die geen recht hebben op een aanvullende beurs", zei de SP'er tijdens het debat over het leenstelsel. 

ZIE OOK: 7 antwoorden over grootste onderwijshervorming in 30 jaar: het leenstelsel 

Van Dijk hekelde verder dat Bussemaker de regels van de studiefinanciering verandert tijdens het spel. Zo worden bachelorstudenten getroffen als ze een master gaan doen terwijl ze dat niet konden weten toen ze aan hun studie begonnen. "Dat is onbehoorlijk bestuur", aldus Van Dijk. Hij wil dat huidige studenten worden ontzien.
   
Net als het CDA trekt de SP in twijfel of de opbrengsten van het nieuwe leenstelsel zo hoog zijn als Bussemaker denkt en of dat volledig naar de kwaliteit van het hoger onderwijs gaat. Van Dijk hoopt en denkt dat het wetsvoorstel uiteindelijk in de Eerste Kamer zal sneuvelen.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore